Цените по морето! Изненада с таратор и цаца 19.06 | 16:45
Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават
![Цените по морето! Изненада с таратор и цаца](http://inews.bg/pictures/954353-1_1004.jpg)
"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на Bulgaria On Air.
Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.
До думите му почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.
"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.
Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.
"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.
Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.
Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.
"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.
Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.
"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.
Водещи
-
Работодателите: Вече 24 години държавните служители не заплащат за своя сметка осигурителни вноски, получава се дискриминация спрямо частния сектор
Осигуровките трябва да се заплащат от държавните служители тогава, когато заплатите им бъдат...
10.02 | 14:45
-
Общонароден бойкот на всички хранителни магазини в България обявиха от движение „Системата ни убива“
Те настояват за мерки от държавата като въвеждане на таван на цените за 70 стоки.
10.02 | 14:30
-
Директор на столично училище: Времето показа, че изпитите след 4-и и 10-и клас са излишни
Според Величка Таседжикова е необходима отмяната на изпитите за четвъртокласници и...
10.02 | 14:15
-
Хепатолог отсече: Медът е 80% захар - по-вкусен е, отколкото полезен
Също така според Вялов медът съдържа органични киселини, които биха могли да бъдат полезни за...
10.02 | 13:15
Най-четени
-
Софийски квартали остават без парно и топла вода
Едни от най-честите дела, които потребителите в столицата водят, са с "Топлофикация – София“,...
10.02 | 10:46
-
Експерти: Еднодневен бойкот на супермаркетите няма доведе до смъкване на цените
Опасности от държавна намеса
10.02 | 10:45
-
Нов случай в градския транспорт на София, при който пътник е заложник на шофьора
Оказва се, че случаят не е прецедент и други пътници са преживели същото.
10.02 | 09:59
-
Костадин Ангелов: 70 души в света са починали след пушене на вейп
"Нашата цел е да подберем хора които са експерти, които имат доказани качества и опит, за да...
10.02 | 09:55