Цените по морето! Изненада с таратор и цаца 19.06 | 16:45
Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават

"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на Bulgaria On Air.
Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.
До думите му почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.
"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.
Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.
"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.
Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.
Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.
"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.
Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.
"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.
Водещи
-
Желязков: Този вот на недоверие е алманах на всички проблеми в съдебната система
По думите му, стои въпросът ще бъде ли допуснато разглеждането му в противоречие с...
13.09 | 13:00
-
Хиляди вярващи се събират на Кръстова гора
13.09 | 12:40
-
Лорер: Правителството няма да падне - то е на малцинството, подкрпяно от ДПС-НН
Ние сме опозицията, която трябва да им напомня, че те не са сами, заяви депутатът от ПП-ДБ
13.09 | 12:20
Най-четени
-
До 30 градуса в последните летни дни на септември
Максималните температури по морето ще бъдат 24°-25°С, но вълните ще са високи
13.09 | 09:00
-
"Възраждане" излиза на национален протест, иска оставка на правителството
В 16.00 часа протестиращите ще се съберат в София пред Триъгълника на властта
13.09 | 09:45
-
Борисов с остра критика към Любен Дилов-син (ВИДЕО)
Лидерът на ГЕРБ поздрави участниците в академия, организирана от младежката организация на...
13.09 | 10:40