Циклонът Петер виновен за зимните температури 20.04 | 14:12

Зимата не възнамерява да си тръгва, ще тормози шофьорите поне до началото на другата седмица

От iNews.bg

Причината за рязкото застудяване и снегът, който падна неочаквано почти в цяла България е в голям циклон. Той даже си има и име – Петер. Тази нощ той е нахлул мощно на наша територия и поради тази причина осъмнахме със снежна покривка и буквално зимни температури. На много места дори имаше и снежна покривка, характерна по-скоро за януари, отколкото за април. Логично най-голяма бе тя в по-високите места и планинските райони. С 10 см сняг е покрита границата между областите Габрово и Стара Загора.

Резкият спад на температурите и почти зимната обстановка изненада неприятно и голяма част от шофьорите. Почти всички водачи на леки автомобили вече ги бяха "преобули" с летните гуми. Тези на тежкотоварните камиони пък започнаха да закъсват, особено по проходите. Частично са си виновни и сами, тъй като пренебрегнаха забраната за преминаване на автомобили до 12 тона, предаде Нова ТВ.

В сложна обстановка попаднаха всички, тръгнали да преминават Стара планина през Шипка. Проблеми срещнаха и шофьорите, пътуващи през Прохода на Републиката. Там също вали сняг, но няма забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили. Въпреки това някои от камионите аварираха и се образуваха километрични опашки. Не е лека ситуацията и през Хаинбоаз.

Зимата обаче не възнамерява да си отива. Неочаквано студено и снежно време ни чака в близките няколко дни. Още днес следобед на някои места се очаква валежите от дъжд и сняг да се възобновят. Циклонът Петер ще продължи да задържа зимата у нас и през уикенда, че дори и в понеделник. Очакват се нови валежи, а температурите сутрин ще бъдат около 0 градуса, на по-високите места и отрицателни.

Водещи

Най-четени