Църкви и манастири под полицейска обсада за литургията довечера 15.04 | 10:20

Жандармерията също ще пази, всеки мирянин ще минава през проверка, преди да влезе в храма

От iNews.bg

Българите ще посрещнат Великден под засилено полицейско присъствие и контрол. Макар да няма данни за конкретна заплаха, полицията и жандармерията ще охраняват местата, където се очаква струпване на повече хора. Освен около църквите и манастирите, засилено присъствие на органите на реда ще има още и около големите магазини и молове, жп и автогарите, летищата и т.н., предаде Нова телевизия.

От МВР обещават да осигурят абсолютна безопасност за гражданите за апразничните дни. От там обаче ги призовават и за повече бдителност, особено, когато хората са на места, където се струпват големи маси. При най-малкото съмнение за нещо нередно, от вътрешното ведомство призовават хората да се свързват с органите на реда или да звънят на телефон 112.

В София ще има не само засилено полицейско присъствие, но и затворени улици около големите храмове, предаде БНТ. Желаещите да посрещнат Великден довечера ще трябва да преминат и през специално организирани КПП-та. Предупреждението към хората, които ще посещават църкви и хранове, е да носят личните си карти и по възможност да оставят всичкия си излишен багаж у дома, за да не се налагат проверки и забавяне.

"Всички граждани да носят документи за самоличност, да избягват носенето на обемисти багажи, тъй като знаете и в самите храмове е претъпкано и всеки багаж ще създаде затруднения. А и такива обемисти багажи ще бъдат проверявани най-стриктно на входните КПП-та”, отбелязва шефът на СДВР старши комисар Младен Маринов .

Той допълва и че около храновете ще бъдат изградени съоръжения и ще се използва техника с оглед недопускане на скоростно навлизане на коли в оградените територии. Също така ще бъде включен оперативен състав, чиято задача ще е да противодейства на джебчиите, тъй като подобни събития са "рай” за тях.

Във връзка с Великденските празници и за предотвратяване на струпването на голям брой пътни превозни средства в районите около храмовете се въвеждат промени в организацията на движение, съобщават от Столичната община. С удължено работно време ще работят довечера трамвайни линии с номера 5, 6, 7, 20 и 22, както и тролейбусни линии 1, 2, 5, 9. Автобусните линии, които ще обслужват столичани и гости на града са с номера 11, 76, 85,94, 102, 213, 280, 285, 309, 310, 604. Удължено ще бъде и работното време на метровлаковете до 01:30 часа. С интервал на движение от 15 минути ще се движат мотрисите в участъка метростанция "Сливница” – метростанция "Младост 1”. На 30-минутен интервал ще се движат влаковете в участъци: метростация "Младост 1” – метростанция "Летище София”; метростанция "Младост 1” – метростанция "Бизнес парк”; метростанция "Сливница” - метростанция "Витоша”. Поради очаквания засилен пътникопоток от Централна ж.п. гара, Централна автогара и ж.п. гара "Искър”, на 17 април съответните експлоатационни поделения на "Столичен автотранспорт” и "Столичен електротранспорт” ще осигурят допълнително превозни средства, предаде БГНЕС.

От 19:00 ч. днес до 2:00 ч. утре (16 април) се забраняват влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането на множество улици в София, предаде БНТ. Ограниченията важат за ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски"; ул. "15-и ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски"; ул. "11-и август" между бул. "Княз Александър Дондуков" и пл. "Св. Александър Невски"; ул. "Княз Борис Трети" между ул. "Неофит Рилски" и бул. "Патриарх Евтимий"; ул. "Хан Аспарух" между бул. "Христо Ботев" и ул. "Княз Борис Трети"; ул. "Цар Самуил" между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Хан Аспарух"; ул. "Цар Шишман" между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Ген. Паренсов"; ул. "6-и септември" между ул. "Ген. Гурко" и ул. "Граф Игнатиев"; ул. "Георги Бенковски" между ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Цар Симеон"; ул. "Цар Симеон" между ул. "Будапеща" и ул. "Г. С. Раковски"; бул. "Витоша" между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски"; бул. "Македония" между пл. "Руски паметник" и пл. "Македония", с изключение на трамвайните мотриси на градския транспорт.

Водещи

Най-четени