Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител е била открадната 11.04 | 11:24

Това потвърди Сливенският митрополит Йоаникий

От Кремена Бедерева

Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител е била открадната в Сливен, потвърди Сливенският митрополит Йоаникий, предаде радио "Фокус” - Сливен.

Частицата е открадната от храм "Св. Димитър" в Сливен, където мощите бяха донесени от Созопол за поклонение на православните християни от Сливен. Владиката не знаеше подробности кога точно са изчезнали светите мощи от храма.

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров отрече да знае за кражба на частица от мощите на светеца. Потърсен от iNews за коментар на новината, че в навечерието на най-големия християнски празник - Великден, е посегнато на мощи на светец, Димитров каза, че няма информация за откраднати мощи на Св. Йоан Кръстител.

Димитров припомни, че мощите бяха предадени на Българската православна църква още при откриването им. Те не са музейна ценност. В созополския музей останаха само мощохранителници. Според Димитров предоставянето на мощите на църквата не е било грешка. "Казано е Кесаревото Кесарю, а Божието Богу", напомни той.

На остров Св. Иван край Созопол през 2010 г. бяха намерени частица от мощите на светеца. Един от първите, който обяви, че това са мощите на Св. Йоан Кръстител, беше именно  Божидар Димитров – тогава министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина.

"Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе?! Е, това не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги... Ние, българите, сами ще се изядем, наистина!" - изригна тогава Божидар Димитров. Повод за гневния му коментар станаха откритите мощи на свети Йоан Кръстител при разкопките на остров Свети Иван край Созопол.

За тези му думи Божидар Димитров получи предупреждение от премиера Бойко Борисов. На 19 декември 2010 г. Димитров подаде оставка.

Сливенският митрополит Йоаникий призова този, който е посегнал на светинята, да ги върне в църквата чрез свещеник. Според владиката кражбата, а особено на свети мощи, е голямо престъпления и тежък грях. За това Йоаникий помоли човекът, който е извършил този грях, да възстанови справедливостта, като върне мощите на църквата.

Според владиката Господ вижда всичко и няма значение кога е било извършено престъплението.

Мощите на Свети Йоан Кръстител гостуваха в Сливен. Те бяха поставени на специално място в катедралния храм "Свети Димитър" през дните 29, 30, 31 март и 1 и 2 април. Всички православни християни от Сливен и съседните населени места имаха възможност да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия.

Светинята бе открита в началото на август 2010 година на остров Св. Иван край Созопол. Тогава археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир ”Св. Йоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18/14 см, в която са били св. Мощи (един зъб, частица от челюст и частица от ръка).

Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на Св. Йоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни...” по нататък надписът не се чете.

Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на Св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителя Господен.

На 5 август светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм ”Св. Георги” в града. След реставрацията на храм "Св. Св. Кирил и Методий” мощите бяха пренесени там, където се намират и сега.

 

Водещи

Най-четени