Ченгета под прикритие в църквите за празниците 24.12 | 11:10

Полицията предприема драконовски мерки за сигурност заради атентите в Германия и Турция

От iNews.bg

Драконовски мерки за сигурност предприема полицията в София във връзка с предстоящите празници струпването на много хора по магазини, обществени места, църкви и т.н. Трета степен на готовност е въведена при силите за сигурност у нас, налице е и т.нар. жълт код. "Това означава, че МВР предприема допълнителни засилени мерки за сигурност на обществените места и където се събират повече хора. Под сериозна охрана ще бъдат и обектите от критичната инфратсруктура, т.е. летища, автогари, жп гари, молове, пазари и др.", обясни пред Нова телевизия директорът на столичната полиция комисар Младен Маринов.

Буквално целият състав на полицията в София е вдигнат на крак, допълни той. Проведени са и срещи със собствениците и ръководството на големите търговски обекти като молове, вериги за хранителни стоки и др. От тяхна страна също е бил поет ангажимент за засилване на частната охрана. Разговори са направени и с охранителните фирми, на която е била уточнена и комуникацията между тях и полицията. Всеки техен служител вече има бърза връзка с дежурния в СДВР с цел по-бърза реакция при нужда.

Около храновете в столицата също ще има засилени мерки за сигурност и повече полицаи. Повечето от тях обаче няма да се забелязват, тъй като ще бъдат цивилни. Такива служители ще бъдат разположени както около църквите, така и вътре в тях. Идеята е не само полицаите да не бъдат забелязвани, но и смесвайки се с тълпата да разберат дали сред хората има съмнителни лица и какви са намеренията им.

Мерките за сигурност ще останат в сила до края на празниците, включително и за новогодишния концерт на площад "Александър Батенберг". В тази връзка ще бъдат поставени заграждения около мероприятието и контролно-пропускателни пунктове, на които ще се проверяват храта, желаещи да посетят мероприятието. Ще има и техника, която да гарантира сигурността на хората. Няма да бъдат допускани хора в нетрезво състояние, носещи опасни вещи, лица без документи за самоличност, както и малолетни и непълнолетни. Комисар Маринов отправи апел към гражданите да имат търпение при проверките, тъй като те са насочени към гарантирането на тяхната сигурност.

Директорът на СДВР отбеляза, че за момента няма информация, че за България има конкретна заплаха за извършване на терористичен акт. Въпреки това обаче не могат да се пренебрегва ситуацията и случващото се в други държави от ЕС и НАТО, визирайки Германия и Турция. Под непрекъсната охрана са поставени и центровете за настаняване на бежанци, там постояно има по 3 полицейски патрула и жандармерия.

Комисар Маринов съветва и хората да не разпространяват информацията, ако напускат домовете си за по-дълго време, да не го обявяват в социалните мрежи. Ако имат близки съседи, с които са в добри отношения, хората да ги предупредят, че ще пътуват и те да наглеждат дома им и да сигнализират веднага, ако около него забележат съмнително лице.

Водещи

Най-четени