Чепеларе и Девин остават с частично бедствено положение 01.08 | 15:25

От iNews.bg

Две смолянски общини  Чепеларе и Девин са в частично бедствено положение-заради свлачища след .  За "Хоризонт" обстановката обобщи областният управител на Смолян Недялко Славов : 

"Валежите създадоха доста проблеми. В община Девин проблемите са не по-малки от тези в община Чепеларе. В момента общинското ръководство е в селата Михалково, Чуруково и Осиково, за да извършва оглед на щетите, които не са никак малки, тъй като пътят за Осиково е прекъснат на няколко места. Специално за Забърдо - алпинистите, които са ангажирани за укрепването на свлачището край Тикале в момента са там". 

В община Чепеларе действа частично бедствено положение. Причината е свлачище, което затвори достъпа до село Забърдо и природния феномен "Чудните мостове". Мерките за сигурност доведоха до скандал между кмета на селото Валентин Черпоков и общинския кмет Славка Чакърова. 

Селото не е откъснато, каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков:

"Това са циркове! Обявява се бедствено положение. За това нещо трябват сто хиляди лева, 150 най-много,  а общината иска 500  хиляди".

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова обясни, че частичното бедствено положение остава в сила заради очакваните нови валежи следобед.

"Постоянно падат камъни по пътя до тука. Отдолу сме поставили знаци "Забранено влизането", обаче туристите минават. И кметът на село Забърдо е тук и такъв цирк стана - пред медиите пускат туристите."

По думите ѝ, това е ново свлачище, а за активизираното миналият месец има протокол за извършени дейности:

"За обрушване, за ръчно и машинно, почистване, възстановяване. Този терен е над 1000 кв. м. метра и от него само на 450 сме положили такава мрежа. Извън тази мрежа започва другото срутище".

Нови свлачища предизвикаха поройните дъждове и в Ловеч. Кална и земна маса се е срутила на пътя Троян-Беклемето. Движението там е ограничено в едната лента, заради разчистване на пътя. Наводнен пътен участък има и в района на село Балканец. В Тетевенско продължава разчистването в няколко участъка на пътя Тетевен-Гложене, който в понеделник беше непроходим за няколко часа заради наводнения и свлачища. В село Черни Осъм е възстановен достъпът до три къщи, останали откъснати вчера. Нивото на реките в областта продължава да се покачва. Няма опасност от преливане на Вит и Осъм. През нощта в Троянско и Тетевенско са паднали между 20 и 30 литра на квадратен метър. Има опасност от нови свлачища и срутване на земни маси.

Вследствие на обилните валежи в общината две села без вода - Изгрев и Еленка. А заради голямото свлачище в Неделино, утре от Министерство на регионалното развитие и благоустройството пристигат екипи от Геозащита, за да направят оглед.
Възстановено е движението през прохода Троян-Кърнаре, където тази сутринта се беше активизирало свлачище. Скалните маси са  разчистени. Затруднено остава движението по пътя Тетевен-Гложене./ БНР 

Водещи

Най-четени