Шест турски изтребителя изправиха на нокти ГЩ на Гърция днес 01.12 | 20:32

Самолетите на Ердоган прекарали половин час във въздушното пространство на съседите

От iNews.bg

Шест турски изтребители F-16 нарушиха днес гръцкото въздушно пространство, оставайки в него около 30 минути, съобщи генералният щаб на гръцката армия, цитиран от ТАСС.

"Група от 6 турски F-16 в 15:01 часа местно време влязоха в гръцкото въздушно пространство между островите Лесбос и Хиос, без да се предоставят план за полета. След това групата се раздели на 2 и 4 изтребителя", гласи съобщението.

Гръцките военни твърдят, че турските изтребители се намирали във въздушното пространство на страната им около 30 минути.

От свалянето на руския самолет насам социалните мрежи в Гърция гърмят срещу турските самолети, които постоянно нарушават правилата за спазване на границите на въздушното пространство.

Турските самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство 2 244 пъти само за миналата година.

Данните оповести вестник "Прототема", като отбеляза, че обикновено турските власти не са давали информация за нарушенията. Статистика, съставена от учени от Университета в Тесалия, отчита, че посоченото число е с 636 повече в сравнение с 2013 година.

Официални данни на гръцките ВВС показват, че до 10 октомври има 1233 нарушения на въздушното пространство на Гърция от турски самолети.

Турците са извършили и 175 прониквания в гръцки териториални води.

Водещи

Най-четени