Шефката на ДСП-Пловдив разказа пред iNews.bg как малката Дария е полетяла от прозореца, бащата е на 63 г. 12.09 | 12:00

"Семейството пожелало специализирана психологическа подкрепа, за да се справи с тежката ситуация, детето днес е изведено от интензивното отделение и непосредствена опасност за живота му вече няма

От iNews.bg

Стефан МАРКОВ, iNews.bg

Историята с малката Дария, на 1 годинка и 3 месеца, която падна от втория етаж на кооперация в Пловдив потресе цяла България. За щастие детето е живо, а лекарите се погрижиха за него и то вече е без опасност за живота. Днес в дирекцията за социално подпомагане под тепетата шефката Надя Танева даде допълнителни разяснения около случая.

Надя Танева доста нелогично се беше решила в розово сако, а усмивката и хич не беше в тон със събитията около детето. Тя самата се оплака, че е прекратила двудневния си отпуск, за да внесе яснота и да прекрати "телефонния терор", на който медиите са я подложили в дните след инцидента.

d33d6427-3a85-b786-2225-ee9611473be2

Припомняме, че на 6 септември Дария полетя от отворен прозорец, а по същото време родителите й са спяли дълбоко след семеен запой. За отбелязване е, че иде реч не за ромско фемили, а за изцяло българска фамилия.

"Усилено се работи със семейството на малката Дария. Първо е добре да се знае, че детето днес е изведено от интензивното отделение и непосредствена опасност за живота му вече няма. Предстои му и скенер. Родителите се интересуват от нея, носят всички необходими консумативи. Майката на Дария е неотлъчно в болницата, а бащата идва всяка вечер след работа" обясни Надя Танева. И добави:

"Семейството пожела специализирана психологическа подкрепа, за да се справи с тежката ситуация. Майката посочи своята майка и сестра си като хора, при които Дария може да бъде настанена при нужда. Такава ще настъпи, ако прокуратурата реши да повдигне обвинения на семейството на Дария и те бъдат задържани. В такъв случай законът предвижда до 3 г. ефективен затвор. Има вариант бабата и сестрата да откажат грижи, в такъв случай ще се търси приемно семейство за детето. Всичко това обаче ще стане , ако преценим, че родителите нямат капацитат да се грижат за отрочето си".

Надя Танева бе категорична, че към момента нейното лично мнение е, че родителите са допуснали детето да падне инцидентно и средата, в която расте Дария не е рискова: "От извършените от нас беседи с родителите и от това, което наблюдаваме като тяхна реакция - правя извод, че си дават сметка какво са допуснали да стане. Те осъзнават сложното си положение и това, че сами пожелаха специализирана помощ го доказва. При посещението си в техния дом констатирахме, че средата е добра, детето има всичко - от играчки, през удобства, до грижи. Съседите също свидетелстват, че всеки ден детето бива разхождано и родителите се грижат добре за него. Дали всичко това е така обаче - ще стане ясно след 20-дневният срок, който имаме, за да изготвим официално становище и доклад, Закрила на детето пък имат 3 месеца за становище. Фактът, че в момента на случката родителите са били пияни и са заспали, без да се погрижат за Дария е притеснителен, но няма данни да е рецидив".

Шефката на ДСП-Пловдив каза, че към момента прокуратурата не е изискала от ръководената от нея институция доклад по случая.

Тя даде да се разбере, че, ако властите решат да задържат и да съдят семейството, то ДСП и Закрила на детето ще се погрижат то да иде в приемно семейство.

7e6f35be-ba93-e8ba-e685-fbafcf908cf0

Запитана от iNews.bg как точно се е стигнало до кошмарния инцидент, Надя Танева отговори: "Видях лично, че кошарата на Дария се намира под прозореца в стаята. Това е голяма грешка. Все пак родителите не са очаквали, че дете на годинка може да се изкачи на близкия скрин, оттам до отворения прозорец и да падне. Те ми показаха възглавница, твърдейки, че детето е стъпило върху нея, после се е качило на скрина и оттам до прозореца, а после белята е станала факт. Те са категорични, че съжаляват за станалото и няма да допуснат да се повтори. Това обаче ще се реши не от тях, а от институциите, които след определен период ще решат дали Дария ще остане при биологичните си родители или ще бъде изведена в приемно семейство".

iNews.bg научи, че родителите на Дария са средностатистически българи. И двамата работят в "Български пощи". Интересното обаче е, че майката е около 40-годишна, а бащата е на 63. Освен това за него това е първа рожба и той определено е неопитен в отглеждането на деца. Това не е така с майката, която не само е по-млада, но и зад гърба си има друго дете от предишен брак, което вече е в тийн възраст.

Водещи

Най-четени