Шефът на РЗИ-София: В ромските квартали има огнища от семеен тип, затова са мерките 18.04 | 10:45

От iNews.bg

"В ромските квартали имаше напрежение, но ние не правим разлика между един или друг квартал. По-строгите мерки там се наложиха, защото там имаше огнище на зараза - там се оформиха огнища от семеен тип. Ако има един с коронавирус, всички са под карантина",  заяви директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в предаването  "Събуди се"  по NOVA.

"През следващите дни ще анализираме новите случаи и ще преценим дали мерките трябва да се либерализират, или да се въведат още по строги ограничения. Целта е да се ограничат контактите", каза шефът на РЗИ в столицата.

Същевременно  ще продължава масовото тестване за коронавирус във "Филиповци” и "Факултета”. По последни данни в двата квартала има голям брой заразени, а част от тях са в тежко състояние.

"От вчерашните проби, които взехме, и от онзи ден, в двата квартала от бързия тест 50 % от тях на PCR излязоха положителни. На терен в двата квартала в момента са два екипа с повече от 10 човека”, обясни вчера директорът на столичната РЗИ.

Във връзка с отварянето на пазарите в понеделник, д-р Пенчев посочи, че се следи стриктно за спазването на въведените мерки, създадена е добра организация. Но при най-малкия проблем, който инспекторите открият, те ще бъдат затворени.

"С ваксините се забавихме, но няма да е фатално Те могат да бъдат отложени до 3 месеца. Очаква се да бъдат организирани кабинети по зелен коридор и да се стартират отново имунизациите", заяви д-р Пенчев.

Водещи

Най-четени