Шивачки бранят незаконен път от разрушаване 19.05 | 17:41

Отсечката е трябвало днес да бъде разрушена от багер

От iNews.bg

Работнички на шивашки цех в Русе излязоха пред багер, за да защитят от разрушаване 80-метра незаконен път, който води до предприятието. Отсечката е изградена от самата фирма, но е незаконна и от Дирекцията за национален строителен контрол са разпоредили да бъде разрушена. Поради тази причина днес на място е пристигнал багер, който да се заеме със задачата. Над 300 от общо 500-те работници в цеха, предимно жени, са излезли на пътя и са направили жива верига, за да не позволят той да бъде разрушен, съобщава БГНЕС.

Според управителя на фирмата Делян Диков, както и според служителите й, разрушаването на пътя ще попречи на автобусите, които возят работниците от далечни населени места, да стигат до фабриката. В същото време клиентите от цяла Европа ще трябва да газят из калта, за да стигнат до предприятието.

Поради възникналото напрежение на мястото са били изпратени и няколко екипа на полицията. Те обаче също не са били допуснати от протестиращите работници. От ДНСК отказват коментар, но са категорични, че пътят ще бъде разрушен. Юристът на фирмата Андрей Желязков признава, че пътят действително не е законен, тъй като при направата му не са били представени всички строителни книжа. Това обаче вече е било коригирано и документацията е в общината. Единствено се чака подписът на ДНСК, които обаче отказват да го дадат, докато не се разруши пътят, след което същият този път ще трябва да се изгради наново, само че с още един лист хартия и два подписа.

От фирмата недоумяват също как е възможно Русенският административен съд да одобри действията на ДНСК, след като преди това е имало две дела, отново в същия този съд, където са се произнесли, че строителният контрол няма право да премахва обекта. Това е работа на общината. В същото време въпросното трето решение е взето, без да се отменят предишните две, които все още са в сила. Това бе определено като абсурден парадокс от юриста.

Водещи

Най-четени