Шумен се цепи от колектива – няма да бутат незаконни постройки в града 22.07 | 15:10

Към събаряне се пристъпва, само ако се прецени, че сградите са опасни, посочи зам.-кметът

От Цанка Донкова

Община Шумен ще се "отцепи" от колектива и няма да събаря незаконни ромски къщи. Първоначално бутането на ромски сгради започна от квартал "Столипиново" в Пловдив, а след наводненията от 19 юни багери влязоха и във Варна и Сливен. Кметът на Стара Загора също бе издал заповед за разрушаването на незаконните сгради.

Шумен обаче няма да попадне в тази група. "В Шумен няма да събаряме на незаконни ромски къщи", заяви категорично заместник-кметът по строителство и екология Иван Йонков. Той уточни, че не може, след като в един или два района на страната са се получили сериозни проблеми, свързани с незаконното строителство, това автоматично да се пренася във всички райони и да се създава напрежение.

"В Шумен никой не допусна наводнения, нито в момента имаме повод за това", коментира Иван Йонков. Той призна, че има незаконни къщи, има незаконно строителство, но докато не се реши къде ще отидат тези хора, общинската администрация няма да съборим нито една къща.

"Проверки за опасни сгради се правят регулярно. Към събаряне се пристъпва в единични случаи, само ако преценим, че сградите са опасна за живеещите в тях или за минувачите", поясни шуменският заместник-кмет по строителството Иван Йонков.

Водещи

Най-четени