Ядем все повече дефростирано пилешко месо 02.12 | 09:00
Тревожни са и данните как постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара

Ядем все повече дефростирано пилешко месо. Тревожни са и данните как постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара.
С около 35% се е покачила цената на пилешкото месо за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона.
Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин". Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.
"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени. В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества. Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни Гълъбов.
Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена. Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.
Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов. Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.
"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.
Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.
За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни. Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.
Водещи
-
Предложение от ГЕРБ - СДС в СОС: 30% увеличение на заплатите на актьорите в 4 общински театъра
Големият проблем, според общинския съветник е, че "зад тази вихрушка от страсти Бонев и...
24.04 | 18:00
-
Всичко, което трябва да знам за предизвестието за напускане на работа
Всеки от нас е изпадал в трудната ситуация да знае, че скоро ще остане без работа, а да няма...
24.04 | 17:45
-
Нов случай на дете болно с менингокова инфекция има в столична детска градина
Става дума за малко дете, което е настанено за лечение в Педиатричната болница "Иван Митев".
24.04 | 17:30
-
Засилени мерки в Банско: Проверяват пазарите заради чума по животните
От Община Банско апелират всички стопани, фермери и търговци на животни да спазват стриктно...
24.04 | 17:15
Най-четени
-
Костадин Костадинов: Толкова е жалко и унизително, че няма накъде повече
Председателят на "Възраждане" направи паралел между сегашното медийно отразяване
24.04 | 10:30
-
Учител пребил дъщерята на министър-председател
Скандалът Бетарам, който се разраства от няколко месеца, разклати позицията на премиера.
24.04 | 15:00
-
На 87 години почина легендарната журналистка на БНТ Даниела Кънева
През 2020 г. президентът Румен Радев я удостои с Почетния знак на държавния глава за нейния...
24.04 | 10:00
-
Министър Митов: Случаят с починалия мъж при полицейско задържане в Казанлък е срам за МВР
Във връзка с детето, което изчезна в края на миналата година в гурковското село Конаре Христов...
24.04 | 13:45