Ядем по-скъпи салати и след Великден 19.04 | 11:17

Цените на доматите и марулите с най-голям скок за седмицата

От Кристиан Костурков

След поскъпването на някои традиционни продукти за салати за Великден, увеличението на цените продължи и през изминалата седмица, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. И докато при някои зеленчуци се наблюдава известно поевтиняване, при други скокът е сериозен. Най-голямо увеличение се наблюдава при характерните за сезона марули. При тях средната цена на едро между 14 и 17 април се е увеличила с 11.5% и на едро към края на седмицата се търгуват срещу 1.16 лв.

Доматите също са в челните места по поскъпване. При вносните цените са се увеличили с 4.8%, а при тези от българските оранжерии – с 3.1 на сто. Цената на родните обаче леко изпреварва тази на вносните. Поскъпване от над 6% има още при вносното зеле и лука.

Останалите съставки на сезонната "Зелена салата” обаче поевтиняват. Най-много пада цената на репите – с 18.5%. Българските краставици на едро вече се търгуват срещу 2.80 лв., което е с 5.1% по-евтино от началото на седмицата. При вносните намалението е под 1%, но цената им е малко по-ниска от тази на родното производство – 2.24 лв. за килограм.

Цитрусовите плодове продължават тенденцията за поскъпване от миналата седмица. При портокалите цената се е увеличила с 2.8%, а при лимоните – с 5.9 на сто. Цената на бананите обаче остава без промяна. Леко поскъпване от 1% се забелязва при ябълките.

Логично след Великден има понижаване на цената на яйцата. Предвид по-малкото търсене те вече се продават на едро средно срещу 18 стотинки, което е с 5.3% по-малко спрямо дните около Великден. Сред варивата поевтиняване се наблюдава при зрелия фасул и лещата, чиито цени падат съответно с 1.8 и 3.6%. Същевременно обаче с около процент се е вдигнала цената на брашното, захарта, кашкавала, сиренето, маслото и олиото. С 2 на сто е поскъпнало замразеното пиле, но пък с 1.5% поевтиняват пресните бутчета и гърди.  

Водещи

Най-четени