„Атака“ пред Министерския съвет всеки ден 05.01 | 16:29

Поне месец ще продължат протестите на националистите заради отнетата субсидия

От iNews.bg

Около стотина членове и симпатизанти на ПП "Атака" протестираха пред сградата на Министерски съвет при засилено полицейско присъствие. Причината – от ГЕРБ им "откраднаха" субсидията, или поне така твърдят националистите.

Партията разполага с разрешение за активни действия в продължение на един месец.

Навикът на председателя Волен Сидеров да проточва със седмици стачките е още от предишния мандат. Тогава той организира безсрочен протест с исканията за оставките на кабинета на Тройната коалиция, последваха подписките срещу членството на Турция в ЕС и за премахването на новините на турски език.

Днес, 5 януари, от "Атака" отправиха остри критики срещу управлението на кабинета "Борисов". Журналисти от закрития вестник на партията обвиниха премиера в цензуриране на печата.

Партийните членове смятат, че той подкрепя политиката за колонизация на страната, въвеждането й в икономическа зависимост чрез разпродаването на последните държавни активи на безценица.

Като национално предателство от страна на Бойко Борисов, Сидеров определи правителственото разрешение за проучвания и добив на шистов газ в Добруджа, подписването на договори за концесии с чуждестранни златодобивни компании, политиката по отношение на ЕРП-тата.

iNews припомня, че по-рано днес (5 януари) Волен Сидеров обяви намеренията си, че ще се обърне към омбудсмана Константин Пенчев и Административния съд заради намалената субсидия на партията му. Вчера (4 януари) стана ясно, че намалените средства са причината лидерът на ПП "Атака” да се лиши от вестника си, а може би и от партийния ефир на Alfa TV, която стартира наскоро.

Десет души от вестник "Атака” остават без работа. "Това орязване при партия "Атака” е една наказателна операция от страна на Борисов, изпълнена чрез неговата дясна ръка, десен крак или мазол на десния крак Цветан Цветанов, който винаги върши черната работа на ГЕРБ”, коментира Сидеров.

Според него това се дължи на критиките му към кабинета. Сидеров отбеляза, че вестникът е бил единствена трибуна на партията му. За разлика от премиера Бойко Борисов, той не разполага с поле в медиите.

Това обаче Сидеров обясни с твърдението, че bTV е получила 12 млн. лв. за 2011-та от различни министерства. "Атака” разчита изцяло на държавната субсидия за издръжката на своите медии.

След разпадането на парламентарната група обаче субсидията намаля чувствително. 50 хил. лв. на тримесечие губи "Атака” вследствие на политическото номадство. 11 депутати напуснаха групата и повечето от тях заявиха принадлежност към управляващото мнозинство.

Това се случва благодарение на текст от Закона за политическите партии. Всеки един отцепник получава по 17 хил. лв. месечно. Според депутата Явор Нотев, който е адвокат, тази практика няма основание в действащото законодателство.

В тази връзка "Атака” ще започне протестна подписка в парламента и призова за съвместни действия срещу политическото номадство и отнемането на субсидиите. Нотев даде съвет на депутатите-отцепници да не харчат тези пари, защото може да се наложи да ги връщат.

В момента ПГ на "Атака” се крепи на минимума от 10 души. Ако още един напусне - тя ще се разпадне. Допуска се възможността за създаването на група менте в парламента.

Лидерът на националистите призова Бойко Борисов да върне всички субсидии на партията, които сега са откраднати от ГЕРБ. "Той би трябвало да срамува”, смята Сидеров. По думите му, "лъжите на Борисов придобиват такива размери, че премиерът сам пада в капана им, а пък Цветан Цветанов вече започва и да се издава".

Факт е, че в момента "Атака” е опозиционно настроена. В продължение на две години – от началото на мандата допреди няколко месеца обаче, Волен Сидеров бе сред най-големите поддръжници на кабинета "Борисов".

Самият лидер на "Атака” не даде достатъчни аргументи на това, с изключение  на обвинението, че ГЕРБ предава националните интереси, но не пропусна да отправи поредна критика към премиера: "Аз съм бил противник на комунистическия режим, когато той е "маал” по плаца като млад пожарникар".

Ръководството на "Атака” съобщи още, че заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов, е упражнил строителния надзор върху проекта "Цанков камък”. Консултант по този договор беше Ахмед Доган – председател на ДПС. 

Водещи

Най-четени