"Галъп": ГЕРБ е партията на средния българин, а БСП - на пенсионерите 27.05 | 18:18

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП

От iNews

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочи анализът на социологическата агенция "Галъп", пише dir.bg.

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

При ГЕРБ този процент на повторяемост е по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души. 6% са отишли към ВМРО, а още около 5% - към БСП (5%).

Според социолозите електоратът на БСП е по-верен. А ГЕРБ има повече периферия за мобилизиране.

 ДПС се оказва втора политическа сила сред младите гласоподаватели (между 18 и 30 г.). 

Сред най-образованите – висшистите – "Демократична България" е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Най-активни в пренареждането на кандидатите са гласувалите за "Демократична България" – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните на "Галъп" са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни не са точно измерване и по-скоро имат стойността на ориентир.

Водещи

Най-четени