"Детство мое, реално и вълшебно..." Честит 1 юни! 01.06 | 09:20

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето

От iNews.bg

Днес всички деца по света са с трепетно очакване на подаръци, тъй като на 1 юни се отбелязва Деня на детето.

Идеята за отбелязване на Международния ден на детето идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата.

А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

По традиция на Деня на детето всички страни организират най-различни забавления за малките. България не прави изключение.

Тази година "Холдинг БДЖ" ЕАД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с парен локомотив. В атракционния влак ще пътуват 56 деца от столични Домове за деца, лишени от родителска грижа и техните възпитатели, както и 16 деца от социално слаби семейства от община Горна Малина. Пътуването на децата ще се осъществи със съдействието на Дирекция "Социални дейности" към Столична община. На 1-и юни детският влак, теглен от парен локомотив, ще посрещне своите малки гости на първи перон на Централна гара София в 09:30 ч.

Весел детски празник с много игри и забавления "Усмихнатите деца на България" организира на 1 юни – неделя, Държавната агенция за закрила на детето.

Флашмоб ще се проведе пред НДК в 11.30 ч., както и в 20 области на страната.

 

Най-големият детски фестивал Детски панаир ще зарадва децата в София. В Градската градина пред Народния театър ще има над 50 безплатни ателиета, спектакли и игри с напълно свободен достъп.

По случай Деня на детето 1 юни, Софийската опера и балет предоставя централното си фоайе за изложба от детски рисунки на възпитаници на Фондация "Малък Зограф". Малките художници, на възрaст от 5 до 15 години, са от школи в Бaнско, София и Сaмоков. Някои от тях сa носители нa нaционaлни и световни нaгрaди. Творбите, които ще бъдат показани на изложбата, са отличени на първия Световен конкурс за детска рисунка, проведен в Банско през 2013 г. Изложбата ще бъде открита на 1 юни в 15.00 ч. в присъствието на представители на дипломатическия корпус у нас.

 

МВР започва на 1 юни полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!".

В район "Илинден” на Лятна сцена в парк "Света Троица” от 10.00 часа ще започне детски забавен спектакъл на Театрална къща "Мариета и Марионета”. От 11.00 часа ще се проведе концерт "Празник на младите таланти”.

В Район "Изгрев” от 11.00 часа на откритата сцена в градинката зад КАТ ще се проведе празнична програма, посветена на Международния ден на детето. Събитието е организирано от Район "Изгрев”, с финансовата подкрепа на Дирекция "Култура” на Столична община. Театрална къща "Мариета и Марионета” ще представят пиеси, песни и забавни игри с подаръци.

В район "Младост” от 10.00 до 10.40 часа ще се проведе магическо шоу "Вълшебните контейнери на ЕКОПАК”, а от 11.00 до 13.00 часа – празнична програма на Частно училище по изкуствата "Щастливи деца” с участието на Ангел и Моисей, Михаела Филева и Вензи. От 17.00 до 21.00 часа ще се състои Блус фестивал с участието на Васко Кръпката, Purple Haze, Delta Roosters, Blues Traffic.

Народно читалище "Цанко Церковски 1946” и Балетно студио "Красимира Колдамова” ще представят "Куклената фея” – спектакъл от деца за деца. Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура” на Столична община през 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

В Район "Оборище” от 11.00 часа в парк "Заимов” ще се проведе Детски празник на колелца, по случай Международния ден на детето. Програмата включва песни, весели игри и състезание с ролери.

В Район "Надежда” Столична община и Лайънс клуб "София Витоша” организират весел детски празник под надслов "Надежда за децата”. В 10.00 ч. започват забавленията пред Общински културен институт "Надежда” и ТЦ "Надежда маркет ” /в близост до метростанция "Хан Кубрат”/.

Международният ден на детето ще бъде отпразнуван с много песни, танци и изяви на талантливите деца от Район "Надежда”, рисунки на асфалт, театрална постановка за незрящи деца, изложби, викторини и награди. В програмата ще участват Софийски духов оркестър при Общински културен институт Дом на културата "Искър”, вокални и танцови състави от училища и читалища в Район "Надежда”, танцов фолклорен състав "Боговица”, Столичен център за работа с деца – "Врабчетата” и Детски духов оркестър, рок група "Екстремум” и др.

Празникът има благотворителна насоченост – каузата, зад която застават организаторите и благотворителите е набиране на средства за изграждане на тактилна пешеходна пътека за незрящи деца и нова детска площадки в Район "Надежда”. Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Водещи

Най-четени