„Екзакта”: Пет сигурни партии в следващия парламент 26.02 | 09:58

"Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял"

От iNews.bg

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност 5 партии, сочат данните от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп”.

Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял. Въпреки това, в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог.

Възможно е да има оспорвана надпревара за третото място между "Има такъв народ” и ДПС. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не е достатъчно категоричен в избора си.

За големите партии е особено важно кои от малките партии имат шанс да се преборят за представителство в новия състав на парламента. Видимото свиване на готовността да се гласува на изборите през последните месеци изостри извънредно много апетитите на по-малките политически играчи.

Във втората графика попадат няколко партии, за които кампанията ще има решаващо значение. Това са на първо място ВМРО с 4,1% и добри шансове да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели.

"Изправи се! Мутри вън!” е с 3,9% и също с шансове да попаднат в парламента, но при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си.

"Републиканци за България" са с 3,1% . Тук твърдостта на електората не е проблем. Предизвикателството е в това доколко в рамките на кампанията ще успеят да разширят политическото си влияние.

Графики: "Екзакта Рисърч Груп”

Коалицията между "Воляи НФСБ е с 2,7% . Този дял към момента е хипотетичен и ориентировъчен, тъй като тепърва ще мерим електоралната тежест на тези две партии в коалицията, която обявиха преди дни (по време на теренната работа на настоящото изследване).

Някои партии и коалиции могат до поднесат изненади по време на кампанията и дори в деня на вот. Тези изненади не могат да бъдат калкулирани от социолозите заради методически ограничения.

По време на кампанията към основната група от по-малките партии ще се опитат да се доближат АБВ и "Възраждане", които тръгват с актив от около процент в навечерието на кампанията. Всички партии, извън посочените в двете графики отбелязваме като "други” и те общо получават 10,4%.

Данните са от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи по метода "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на страната. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта.

Водещи

Най-четени