"Отборът на надеждата“ събира опит и хъс в Англия 04.09 | 13:14

Националният отбор по футбол за бездомни е на тренировъчен лагер в „Манчестър Юнайтед“

От Елена Коцева

Момчетата от "Отбора на надеждата" и техните ръководители отлетяха за Англия, където в продължение на 4-ри дни ще бъдат гости на един от най-големите и известни в света футболни клубове - "Манчестър Юнайтед".

В рамките на два дни момчетата и българските им треньори ще проведат тренировъчен лагер в базата на "Манчестър Юнайтед”. Нашите момчета ще вземат участие и в турнира, който ще определи играчите в английския национален тим за световното първенство. Състезанието ще се състои тази сряда в базата на "Манчестър Юнайтед".

Отборът на Англия е на единадесета позиция от общо 69 страни в ранглистата на Homeless World Cup. На миналогодишното световно първенство в Париж представителите на Острова завършиха на престижната 12-а позиция в крайното класиране. Тази година английският тим от бездомни хора си партнира с три клуба от Висшата лига - "Манчестър Юнайтед”, "Уест Бромич Албион” и "Арсенал”. С тяхна помощ местният официален партньор на Homeless World Cup е изградил шест регионални тренировъчни центъра, като във всеки от тях се подготвят по 30 души в неравностойно положение.

Задължително условие за всеки един от играчите е през последната една година да е бил без дом за период от минимум 3 месеца.

Освен участието в турнира GLOBUL са осигурили за "Отбор на надеждата” и три практически обучения с треньори на "Манчестър Юнайтед” със следната тематика: "Комбинативност в атака”, "Първенство в единоборствата” и "Спечели битката”. 

Програмата на лагера предвижда още посещение на стадион "Олд Трафорд” и музея на "червените дяволи”. 

Инициативата е организирана от генералния спонсор на отбора GLOBUL и легендарния английски клуб, като част от подготовката на тима за Световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити, което започва след месец.

Така тези момчета, отраснали без дом и познаващи доскоро само условия на импровизираната игра, ще могат да се запознаят и да вземат като пример базата на английски тим. Изнесеният в чужбина лагер не само ще им даде нови знания и поглед към света, но е и една своеобразна награда за положените до този момент усилия, за постоянството и упоритостта им.

Българите ще занесат и в базата на "Манчестър Юнайтед" и символичен подарък, като благодарност за вниманието към "Отбора на надеждата".

Английският клуб има традиция в това отношение, като един от първите клубове в света, които са подкрепили проекта Homeless World Cup. Фондация към "Манчестър Юнайтед" подпомага местния национален тим от бездомни хора с треньори и екипировка.

През последните години като световни посланици на Homeless World Cup са се ангажирали бившата звезда на "червените дяволи” Ерик Кантона и капитанът на отбора Рио Фърдинанд.

Часове преди тръгването на националния отбор днес, от Bulgarian Homeless Football обявиха, че още две фирми са подкрепили инициативата и са решили да се включат като спонсори на отбора на бездомните. Вчера са били подписани договори с "Дънди Прешъс Металс Инк." и "Бестимекс”.

"Бестимекс”, която ще постави логото си на ръкавите на фланелките на "Отбор на надеждата", е компанията, с чиито продукти е изградено и първото игрище за стрийт футбол в България. "Дънди Прешъс Металс Инк." път ще позиционира логото си на гащетата на "Отбор на надеждата”.

Водещи

Най-четени