"Пирогов" отваря кабинет за жертви на домашно насилие 30.06 | 13:44

От 1 юли медицинският институт стартира съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация "Деметра"

От iNews

В "Пирогов" ще има кабинет за жертви на домашно насилие. От 1 юли медицинският институт стартира съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация "Деметра" в помощ на постарадилите от тормоз вкъщи, предаде БНР.

При този вид престъпление – домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му, коментира изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Стоян Балтов. 

"Този проект цели да събере всички институции, Националната полиция участва също в проекта, а той самият е подкрепен и иницииран от Министерство на правосъдието",отбеляза Мария Иванова от асоциация "Деметра". Подобен кабинет има в Многопрофилната болница в Бургас, но той е за жертви на сексуално насилие.

"Искаме да направим кабинет, който да обслужва жертвите, да се предоставя незабавна здравна помощ, да има специалисти, които да се грижат за пострадалите от нараняванията, да се предложи една емоционална и психологична помощ, след това да се насочат към безопасна среда, съдействие от полицията също ще има, тоест идеята е да се съберат всички специалисти на едно място, за да може пострадалите да се чувстват сигурни и да преминат по нелекия път за преодоляване на тези житейски изпитания", каза Мария Иванова.

Водещи

Най-четени