„Росатом“ организира публични лекции за ядрената сигурност в УНСС 13.11 | 11:50

По време на събитието бе представен и филмът „Дивите райски кътчета: Русия“ на NatGeo Wild и руската корпорация

От iNews.bg

Руската корпорация "Росатом" и Университетът за национално и световно стопанство организираха публични лекции за студентите от международната магистърска програма "Ядрена сигурност". С презентация по интернет от Русия се включи директорът на "Росатом Централна Европа" Вадим Титов, а лекция пред студентите и гостите в УНСС изнесе доцент к.т.н. Виктор Слободчук от катедра "Оборудване и експлоатация на ядрени енергийни инсталации" към Обнинския институт за атомна енергия, който е филиал на Националния изследователски ядрен университет на Русия – МИФИ.

Титов запозна студентите с постиженията на "Росатом" в различните сфери на мирния атом и представи развитието на някои от ключовите проекти на корпорацията на глобалния ядрен пазар.  "Днес "Росатом" заема първо място в света по строителството на АЕЦ в чужбина като реализира проекти за изграждането на 36 енергоблока в 12 страни и, отчитайки пазарните особености на регионите, използва гъвкави подходи при финансирането на проектите", подчерта Титов.

Вадим Титов специално наблегна на отличното дългогодишно партньорство, което България и Русия имат в сферата на ядрените технологии. "Ние стабилно осъществяваме доставки на гориво за АЕЦ "Козлодуй", участваме в програмата за удължаване на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок с реактори ВВЕР-1000 на централата. Вече повече от половин век си сътрудничим с България в областта на атомната енергетика. Като се вземе предвид уникалният опит на "Росатом", ние ще се радваме да продължим да оказваме всестранна подкрепа на българските колеги в областта на развитието на атомните енергийни програми", каза в своята онлайн презентация Титов.

 

Доцент к.т.н. Виктор Слободчук говори по темата за ядрената безопасност. Той запозна гостите с устройството на ядрените енергоблокове с реактори ВВЕР. Слободчук обърна специално внимание на иновативните руски разработки, повишаващи ядрената безопасност на централите, пасивните и активни системи за сигурност. Интерес предизвика устройството "уловител на стопилка", което е част от АЕЦ от поколение "3 плюс". Слободчук подчерта, че руските АЕЦ са изчислени да отговарят на редица критерии и, свързани със сигурността, като дори могат да удържат дори падане на самолет.     

По време на публичните лекции присъстваха и студенти и преподаватели от Технически университет – София, Софийския университет "Св. Климент Охридски", представители на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките, БУЛАТОМ, атомни специалисти и медии.  

След края на лекциите бе представен и филмът "Дивите райски кътчета: Русия" на NatGeo Wild и "Росатом", посветен на проблема с климатичните промени. Като се фокусира върху флората и фауната на единствени по рода си природи хабитати в Русия, филмът показва уникални и крехки местообитания в Алтай, полуостров Камчатка и Арктика.

Водещи

Най-четени