"Синият език" изкарва ветеринарите на протест 04.09 | 10:35

Лекарите предупреждават за заразено с нова болест месо, пуснато на пазара

От Христина Рафаилова

Болестта "син език", от която пострадаха множество стопанства, изкарва ветеринарните лекари на  национален протест. От съсловната организация ще настоява за оставки в   Агенцията по храните, информира БНР.  От там искат наказания за всички висши чиновници заради неуспеха на ведомството да овладее заразата.

Съюзът иска и   учредяване на самостоятелна национална ветеринарномедицинска служба.

Ветеринарите изразяват недоволството си и от готвените промени за  цените по държавната профилактична програма. Едно от исканията им е оттук нататък ветеринарната професия да не се третира като селскостопанска, а като медицинска.

Протестът ще бъде пред сградата на Агенция по храните и ще премине под наслов "Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарномедицинската дейност". 

От организацията обвиняват ведомството за мудните реакции при справянето със "синия език". Според тях вземането на кръвни проби ставало много бавно, което било една от основните причини за разпространението на заразата. 

Официалната бройка  на заразените животни, 3-4 хиляди само в областите Хасково, Кърджали и Смолян.  Ветеринарите обаче смятат, че пораженията са много по-големи и болните животни са около 20 000. 

Те обвиняват администрацията, че прикрива разпространението и на друга болест, която е от типа на туберкулозата.  Според тях се укрива информация, че месо от заразени с нея животни се продава на пазара. 

 Те си признаха и днес има вече изклани над 300 крави", обясниха от съсловната организация. 

Протестиращите искат МС да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в агенцията и тези хора да бъдат отстранени.

Другото искане на ветеринарите е службата да премине под прякото подчинение на Министерството на земеделието.

Водещи

Най-четени