"Синият език" покоси стотици животни за броени дни 01.09 | 16:10

Болестта продължава да се разпространява в Бургаско

От Теодора Кокаланова

Увеличава се броят на умрелите животни, заразени със "син език". Това съобщи директорът на Областната агенция за безопасност на храните в Бургас д-р Петър Пачев.

По думите му от 500 миналия понеделник те вече са около 1 000. Според последните данни най-много умрели животни има в община Руен. "Всички селища от региона са засегнати. Изпратени са проби от почти всички селища от областта. Приложените мерки за ограничаване "син език" са единствените възможни", подчерта д-р Пачев.

Според стопаните най-ефикасната мярка е нощното затваряне на животните, третирането с препарати с репелентно действие и отделянето за лечение на засегнатите животни.

"Апелираме за отделяне на болните животни и тяхното третиране с общоукрепваща терапия с медикаменти, указани на страницата на БАБХ. Задължително е третирането на животните с препарати и прибирането нощно време на места на които контактът с преносителите на заболяването е минимализиран", отбеляза още д-р Пачев. 

Той заяви, че според него стопаните нямат интерес да крият заболяването, обхванало добитъка им. "Те подлежат на обезщетения, а така държавата нищо не може да направи", увери д-р Пачев. 

Специалистът апелира стопаните да подават информация, за да могат да получават обезщетения от държавата, предаде агенция "Фокус". Заявления за това се подават в ОБАБХ заедно с екарисажна бележка или протокол от загробване или аутопсия на животните. 

 

Водещи

Най-четени