„Спаси София“ алармира за проблеми по „Графа“ в последния ден на ремонта 28.05 | 10:18

Има неотстранени дефекти по настилките, включително за незрящи, естетиката и др., казват активистите

От iNews.bg

По повод края на ремонта на ул. Граф Игнатиев, активистите от Спаси София сигнализират за многобройните проблеми с качеството по знаковия обект. Това се случва точно 384 дни след началото на проекта и след 237 дни закъснение.

"Направихме обход и документирахме дефектите по Графа, които очакваме да бъдат отстранени. Основният проблем са настилките, които са наредени криво, а между тях има големи фуги” - заяви Борис Бонев от Спаси София. "Притеснени сме и от различното качество на плочите, в резултат на което настилката е с различен цвят. Още преди месеци сигнализирахме, че най-вероятно става дума за влагане на неподходящи материали в част от партидите с цел пестене на пари”, допълни той.

Активистите продължават да изреждат дефекти и недомислици по улицата: липса на спиркови навеси, засаждане на твърде малки фиданки, мръсотия. "Вероятно най- фрапиращото доказателство за нехайство от страна на строител, надзор, проектант и община, са сгрешените тактилни настилки за незрящите, които водят хората към стени на сгради. Не стига, че незрящите са превърнати в заложници в собствените им домове, но на нов обект в центъра на София да се допуска подобна гавра, е непростимо.” - допълни Гергин Борисов от организацията. Екипът на Спаси София припомня, че за проблема е сигнализирано още преди месеци, но реакция от общината все още няма.

Активистите правят и кратка хронология на ремонта на Графа, който ще остане задълго в колективната градска памет. През октомври масовото недоволство предизвикаха избраните плочи пред Св. Седмочисленици и Кристал, както и кривонаредената настилка по улицата. Месецът завърши със скандал за опорочен търг, който бе разкрит именно от Спаси София, а зам.-кметът по транспорт, Евгени Крусев, бе принуден да си подаде оставка. Последваха надгробни плочи, перки на акули и инциденти, пейки за над 10 000 лв., отсрочки за изпълнителя, пренареждания, топлопроводи… "Графа нагледно показа как Общината не умее да управлява проекти и да налага глоби за безобразията в центъра на София” - допълни Борис Бонев.

Контрол на контрола, гражданското недоволство, удължените срокове с цели осем месеца и многобройните пренареждания, в крайна сметка не можаха да принудят изпълнителя да се справи с основната си задача - улицата да е с равна и красива настилка. "Основна отговорност носи ръководството на Столичната община, което вместо да си затваря очите и да удължава сроковете, трябваше от самото начало да санкционира изпълнителя за всички пропуски. Очакваме кметът да защити обществения интерес и да накара строителя най-накрая да си свърши работата, за която получи 24 млн. лв.” - завършват от Спаси София.

Водещи

Най-четени