10% от децата до 8-ми клас не ходят на училище 10.01 | 15:01

Данните са на КТ "Подкрепа". Синдикатът иска отнемане на родителски права, ако семейството спира детето си от училище

От Диана Цветкова

Десетократно завишаване на глобите и отнемане на родителски права за семействата, които не осигуряват присъствието на децата си в училище. Това са част от мерките, които КТ "Подкрепа" предлага за решаване на проблема с отпадащите от образователната система малчугани.

От синдиката ще настояват родителите, които спират децата си от училище, да носят и наказателна отговорност.

Проблемът е изключително сериозен, коментира пред iNews председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Проучване на организацията сочи, че около 10% от учениците между 1-ви и 8-ми клас не ходят на училище заради социални причини.

При децата в предучилищна възраст (между 5 и 6 години), цифрата звучи фрапиращо – 20 на сто от малчуганите не посещават подготвителните групи. Високият процент обаче се обяснява с факта, че предучилищната подготовка става задължителна от 2012 г.

"Европейската практика показва, че трябва да има адекватни финансови санкции. Сега у нас те са символични (отнемане на детските добавки – бел. ред.) и механизмът не действа", категоричен е Юлиян Петров.

Той даде пример с Англия, където при спиране на детето от училище родителите са заплашени от две глоби и изправяне пред съд.

"Нямаме идея да копираме чужда система, но нещата са много сериозни и трябва да намерим правилните лостове и механизмът да стане ефективен. Глобите трябва да се увеличат поне 10 пъти, а защо родителите да не носят наказателна отговорност", каза председателят на синдикат "Образование".

Попитан дали криминализирането няма просто да доведе до създаване на поредния мъртъв законов текст, Петров коментира, че ще бъде необходима много добра координация между институциите на всички нива.

Той очаква предложението на синдиката да бъде обсъдено при дискусиите около новия Закон за училищното образование, който в момента се подготвя в МОНМ.

Водещи

Най-четени