1000 лв. глоба, ако нелегално гледаш маслодайна роза в двора 25.04 | 16:35

А закон за картофите, ментата и лавандулата? - попитаха от ДПС и ОП

От iNews.bg

Нарочен закон за маслодайната роза прие парламентът на първо четене, за да защити регистрираната емблема в ЕС "българско розово масло" и да подпомогне легитимния бизнес. Депутатите приеха, че който отглежда маслодайна роза в двора си, за да бере и изтъргува розовия цвят, а не фигурира в специален регистър, подлежи на санкция от 500 до 1000 лв., ако е физическо лице.

Глобата за фирмите е от 3 хил. до 5 хил. лв. Срещу идеята на вносителя - Министерския съвет, гласуваха депутатите от НФСБ, ВМРО и ДПС, които се противопоставиха въобще на идеята да се прави закон за отделна земеделска култура.

"Намираме се в пленарната зала, а не в литературан клуб", скочи Бюрхан Абазов, който разкритикува управляващите, че депутатите чули над 100 определения за маслодайната роза, но никакъв "екшън" нямало в текстовете, които се предлагат. "Само възхвала, не чухме нищо по същество, няма екшън, текстове с пожелателен характер", констатира депутатът от ДПС.

"Регистър на производителите на розов цвят - добре. Регистър на изкупвачите на розов цвят - добре. Регистър на преработвателите - много добре. Но всичко това не отговаря на въпроса - и какво от това?!", попита Абазов. И заключи, че просто ще ги подредим за нуждите на статистиката в регистрите и нищо няма да се случи.

"Не е правилният начин да се прави закон за една култура", констатира експертът на движението по земеделие и бе подкрепен напълно от колегата си от НФСБ Петър Петров.

"Догодина ще правим закон за лавандулата, защото имаме един милион декара в Добруджа, а там не й е мястото, пак ще има протести, французите няма да я изкупят", предрече депутатът от ДПС. И продължи: "Ами, ако гръмне догодина някакъв проблем в Родопите? Да не се окаже да правим закон и за картофите?!"

"Проблемите са много сериозни за българската мента. Засега трябва да спрем това вредно внасяне на този закон. То е вредно, защото е дискриминиращо спрямо производителите на мента", продължи линията с ирония и депутатът от ОП Петър Петров, който застана зад думите на Абазов.

"Законите не бива да се внасят под натиска на производителите", категоричен е и той. "Който повече вика, той се налага", заключи депутатът от НФСБ.

Водещи

Най-четени