111 млн. лв. очакваме от ЕК за чистия въздух до 2023 г. 30.07 | 15:01

Най- замърсен у нас се оказва въздухът в големите градове на Северозападна България

От iNews.bg

България в момента отваря Ос 5 на оперативната програма "Околна среда", темата е чистотата на атмосферния въздух, каза в Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов, който направи първа копка за площадка за фитнес в междублоковото пространство на кв. "Южен", предаде БГНЕС.

По тази ос страната ни може да получи 111 млн лв, чиито преки бенефициенти би трябвало да станат домакинствата, сменили отоплението с твърдо гориво за друг тип, щадящ чистотата на въздуха. Изискванията на ЕК са парите да се вложат в големи общини, големи градове, докато страната ни се опитва да договори повече общини да имат достъп до тях.

Най- замърсен у нас се оказва въздухът в големите градове на Северозападна България, Пловдив се нарежда по този показател в средата на класацията за страната.Чистотата на въздуха, водният цикъл и кръговата икономика ще са трите основни приоритета на оперативната програма "Околно среда" до 2023 година, обясни екоминистърът и каза, че отделно всяка година Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството дава 3,5 милиона лева за чиста околна среда. Тази година парите са за 474 проекта от цялата страна, от тях 39 са от Пловдивска област и са на стойност над 308 хиляди лева.

Водещи

Най-четени