125 балона за 125-годишнината на Градския часовник във Варна 10.04 | 15:06

Повече от век механизмът продължава да работи и да отмерва точно времето

От Цанка Донкова

Със 125 балона в небето във Варна отбелязаха 125 години от построяването на Градския часовник, съобщава агенция "Фокус".

Деца от вокална група "Сребърни звънчета" към Общински детски комплекс пуснаха синьо-белите балони в небето над часовника и поздравиха с песента "У дома часовник трака" Боян Николов, който се грижи за един от символите на Варна вече половин век.

84-годишният варненец се грижи за един от символите на града от далечната 1943 година. Механизмът на часовниковата кула е бил купен от Англия и монтиран от известния революционер Отон Иванов, чийто син станал негов приемник и учител на Боян Николов.

За да работи градският часовник, Боян Николов два пъти седмично изкачва 80-те стълби до върха на кулата, където вдига тежестите, които движат механизмите. Всяка пролет и всяка есен майсторът извършва сезонна профилактика.

От 1943 година до сега градският часовник във Варна не е спирал за повече от няколко часа. Според Боян Николов са необходими много внимание и търпение, за да може часовникът да работи безотказно.

Водещи

Най-четени