140 години от първото българско правителство 05.07 | 13:31

100-годишният дядо Анто искал депутатите да работят безплатно

От iNews.bg

Честваме 140-годишнина от създаването на първото българско правителство. То е създадено с Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I. Първият български министър-председател е Тодор Бурмов.


"Съставя се Народното събрание и в него влизат незнайно колко хора. Първият ден отиват 139 души, на втория 169 души, тоест не е било ясно точно колко са депутатите. Най-възрастният се казва дядо Анто от село Песочница. Той става народен представител на 100 години и по този повод е обявен за председател на Народното събрание", разказа Миглена Георигева пред Bulgaria ON AIR.

И допълва, че когато дядо Анто е открил сесията на първото Народно събрание, в изказването си пред депутатите им предлага да работят без пари. Любопитно е, че всъщност то е просъществувало за много кратко, тъй като представителите му са се изпокарали.

Георгиева сподели още, че правителството е имало за задача да се справи с разбойничеството в страната, което е било толкова голямо, че се е наложило Бурмов да обяви военно положение в Североизточна България.

Водещи

Най-четени