15 септември е! Децата тръгват на училище (СНИМКИ) 15.09 | 09:41

С над 8000 повече ученици ще седнат зад чиновете през настоящата учебна година

От iNews.bg

15 септември е! Денят у нас се приема почти като празник, тъй като за учениците започва учебната година. Едва ли има друг ден, освен 8 март, когато по улиците в цялата страна да се виждат хора, които толкова масово носят букети с цветя. Над 2000 български училища днес откриват учебната година.

Добрата новина днес, е че учениците са с около 8 000 повече спрямо миналия 15 септември. Според официалните данни над 720 000 деца ще седнат по чиновете. Това обаче ще се случи в понеделник, тъй като днес е само празникът за започването на учебната година, а първите уроци ще бъдат предадени на децата след уикенда.

1977162За откриването на учебната година в отделни училища в страната ще има и специални гости. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще открие новата учебна година в ОУ "Никола Вапцаров" – село Селановци, област Враца. Заместник-министър Таня Михайлова ще участва в тържествата в Професионална гимназия по икономика – Перник, VI СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и в ПГТС "Арх. Йордан Миланов" – Перник. Заместник-министър Деница Сачева ще присъства на откриването на учебната година в 119 СУ "Акад. М. Арнаудов". Заместник-министър Иван Димов ще открие учебната година в ПМГ "Акад. С.П. Корольов" – Благоевград. Заместник-министър Петър Николов ще присъства на тържеството в столичното 32 "Св. Климент Охридски". Главният секретар на МОН Албена Михайлова ще участва в откриването в 1 СУ "Пенчо Славейков" – София.

До 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември. Но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата, припомня БГНЕС.

1977161В наши дни в началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз - Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и Чешката република, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация. Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави-членки, като повечето от тях се намират в Южна Европа - България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

Интересно е, че в 10 европейски държави първият звънец бие през август - Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Холандия, Швеция и Швейцария. В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната - от края на август до първата седмица на септември. В Съединените американски щати и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

1977165В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на училищните занятия. В Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари и началото на март - Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.

 

 

 

 

 

 

 

1977164

Водещи

Най-четени