2 родилки чакат 13 ч. помощ 08.02 | 10:32

Истински екшън е имало снощи в общините Кайнарджа и Главиница, докато властите се борят с преспите

От Кремена Бедерева

Над 50 души са спасени през нощта в Силистренско, съобщават от МВР. В две кризисни точки - при общините Кайнарджа и Главиница бяха съсредоточени през нощта почти цялата налична техника и усилия в област Силистра.

Там родилки на 23 и на 16 години, нуждаещи се от оперативна намеса, са били блокирани от преспите, бурния вятър и ниските температури. Над 13 часа продължава борбата със снежната стихия, за да получат адекватна медицинска помощ.

Първата родилка е 16-годишно момиче, от главинишкото село Богданци, предвидено по медицински показатели за секцио. За достигнат до нея са били пренасочени редица снегопочистващи машини, ротор и две високопроходими военни машини. Предвид необходимостта от бърза и животоспасяваща реакция, областният управител на Силистра Николай Димов успешно си взаимодейства с русенския си колега инж. Стефко Бурджиев.

Областният управител на Русе е пренасочил една тежка верижна машина (МТЛБ), която да достигне Тутракан, като малко след 1:00 часа след полунощ, МТЛБ-то достига до Тутракан. От там е поет и акушер-гинекологът от тутраканската болница д-р Любомир Бойчев, който консултира, до този момент родилката по телефона. Към 3:10 ч., само на 2 км от село Търновци верижната машина от Русе е аварирала.

Опитите да се придвижва с повредите са неуспешни и около 3:40 ч. само на 5 км от с. Богданци, където е 16-годишното момиче, лекарският екип е бил принуден да спре. Областният управител мобилизира местни кметства, кооперации, частни земеделци – за да бъде намерено превозно средство за лекарския екип.

Около 5:00 часа тази сутрин, от кооперацията в с. Зафирово са предоставени два трактора и фадрома. Заедно два грейдера на фирмата за пътно поддържане и към 6:30 ч. продължават усилията им да направят пробив в преспите и да достигнат до 16-годишната родилка в с. Богданци и лекарския екип, спрян от снега в с. Търновци.

23-годишна родилка от кайнарджанското село Средище също очакваше цяла нощ помощ, тя не е била регистрирана като бременна в нито една здравна служба или заведение. По тази причина едва около 23:00 часа е станало известно, че жената е с един липсващ бъбрек и две предишни раждания със секцио. Два високопроходими автомобила и един снегорин са осигурили проход за линейката до спешния център в с. Кайнарджа.

Началникът на АГ-отделението в МБАЛ-Силистра д-р Георги Костов е изразил опасенията си, че ако жената не бъде оперирана в болница, и родилката и детето са изложени на почти 100-процентов риск от фатален край.

Предвид тежката зимна обстановка, авариралата и недостатъчна, за да се справи с двете кризисни ситуации в противоположни точки на област Силистра, и основно - предвид реалния риск за родилките и за бебетата им, Николай Димов е потърсил съдействието на колегата си от Варна Данчо Симеонов.

Обсъдена е възможността за транспортиране на родилките с хеликоптери от военноморската база във Варна, но тежките метеорологични условия - ураганен вятър и силни снегонавявания, намаляващи видимостта до около 2 метра, не са позволили това да се случи.

Потърсено е съдействието и на вицепремиера Цветан Цветанов, който е ръководител на Националния щаб за координация при бедствия. Той потвърди опасенията, че в това време хеликоптер не може да достигне до Кайнарджа и Тутракан, за да транспортира родилките до местните болници.

След преоценка на риска, областният управител разпореди, тежката верижна машина (МТЛБ) на противопожарната служба да бъде пренасочена от Тутракан към Кайнарджа, за да опита да разбие проход до Богорово и да поеме тамошната родилка.

Към 23:40 ч., в участъка на силистренското село Войново, жената бе прехвърлена във верижната машина, и се насочи към Силистра.

В 1:20 ч. след полунощ, 23-годишната жена от с. Средище, успешно бе транспортирана до областната болница. Малко преди 2:00 часа, жената роди момченце – с тегло 2.220 кг и височина - 48 см. И майката и бебето са добре, увери д-р Георги Костов.

В същото време безотговорни граждани създаваха затруднения на аварийните и спасителни екипи. Автобус с шофьора и един пътник, въпреки ограниченията, тръгва от Дулово. Заобикаля бариерата и се забива в преспите до алфатарското село Цар Асен. В рамките на деня, това се оказва трето нарушение на шофьора. Областният управител разпоредил водачът на автобуса да бъде отведен в РПУ-Дулово, за образуване на наказателно-административно производство.

На същото място има и други закъсали автомобили - лек автомобил с един човек в него, трактор и пикап с общо шестима души. Изтеглени са лек автомобил с двама души в него до село Загориче, както и разклона за с. Нова Попина. Мъж с инсулт от тутраканското село Нова Черна успешно е бил транспортиран до тутраканската болница, където е стабилизиран.

10 души са подслонени в база на частна фирма до с. Ситово. В кметството на с. Ситово пък са приютени работници на фирмата за пътно поддържане - около 10 души. В участък между ситовското село Нова Попина и главинишкото Коларово са закъсали два микробуса. Пътят е бил проходим, в автомобилите е имало достатъчно гориво и хранителни продукти, за да не се налага да бъдат транспортирани и да изкарат нощта на топло.

През цялата нощ областният управител Николай Димов е координирал спасителните операции на хора и автомобили със службата "Пожарна безопасност и защита на населението”, снегопочистващи фирми, частни фирми, притежаващи необходимата техника, директори на ведомства и кметовете на общини. Към 6:00 ч. без ток остават 33 населени места в област Силистра.

За днес усилията се съсредоточават, въпреки тежките условия към транспортирането на пациентите, нуждаещи се от хемодиализа. Състоянието им позволи превозването да бъде отложено с един ден.

Водещи

Най-четени