2/3 от младите двойки у нас не могат да пестят 26.07 | 17:50

С най-големи затруднения се сблъскват хората в малките градове

От Мая Александрова

Две трети от младите двойки до 35 години у нас не успяват да спестяват пари. С най-големи затруднения се сблъскват хората в малките градове (80%). Това става ясно от съвместно проучване на AMI Communications България и агенцията за маркетингови проучвания Ноема.

Изследвано е поведението на над 1 300 модерни двойки, включително и хомосексуални, като в допитването се е включил само един от партньорите.

От данните става ясно, че спестяването се оказва невъзможно за по-голям процент от двойките с деца (72%) в сравнение с тези без наследници (64%).

Самостоятелното спестяване на средства е най-често срещаната практика при еднополовите партньори. Такова е присъщо и за 18 на сто от двойките без деца, както и за 9 на сто от тези с деца.

Най-голямото перо от спестените средства отива за нуждите на домакинството при всяка втора от двойките с деца и при 46% от тези без.

Хомосексуалните партньори най-често инвестират в пътувания и развлечения, сочи изследването. Сравнително голям е и делът на двойките, влагащи в депозит – 25 на сто от бездетните и 32 на сто от тези с деца.

Данните сочат, че 65% от двойките с деца събират парите си в общ бюджет, което се вижда при едва 25% от тези, които все още нямат наследници.

Какво още сочи изследването четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени