20 години ще запят данните за потенциални терористи 07.07 | 18:27

Увеличават правомощията на армията при екстремистка заплаха

От iNews.bg

Данните за заподозрени в тероризъм ще се пазят от МВР и ДАНС в продължение на 20 години. Това предвижда нова наредба на вътрешния министър Валентин Радев и шефа на агенцията Димитър Георгиев. Документът е качен за обществено обсъждане, предаде "Сега".

След приемането на наредбата може да започне и прилагането на мерките, записани в Закона за противодействие на тероризма. Досега този закон не се прилагаше заради липсата на съвместната наредба. 

В закона са предвидени редица мерки, които службите могат да налагат на заподозрените в тероризъм след разрешение на съда. Там е записано, че службите могат да отнемат личните документи, да забранят придвижване без разрешение, както и да наложат забрана за срещи с определени хора. Разследващите могат да спрат достъпа до определени интернет сайтове с разрешение на съда, ако се прецени, че те пропагандират тероризъм.

Законът дава широки правомощия и на армията. Военните ще имат полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. В тези случаи военните ще могат патрулират по улиците, да проверяват документи за самоличност, да арестуват, да обискират, да влизат в жилища и други помещения без разрешение, да ползват сила и оръжие.

Службите ще имат право и да вземат всяко превозно средство, стига да не е собственост на дипломатическа или консулска мисия, или международна организация. Колите на гражданите ще бъдат вземани в случай, че трябва да закарат някого до болница или при преследване на терористи. 

В зоната на антитерористичната операция службите ще могат да прекъсват комуникации, да спират производства, ако става дума за взривни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества, да отстраняват частни охранители от обектите, които пазят и да затварят ясли, детски градини и училища. Предвижда се и възможността за "прекратяване на митинги, събрания или манифестации, тържества, културни и спортни прояви, ритуали или религиозни обреди". 

Водещи

Най-четени