39 опасни стоки са забранени в Бургас 12.10 | 15:30

КЗП е издала предписания за детско облекло с връзки, запалки с необичаен външен вид, цигари и градинско оборудване

От Кремена Бедерева

39 заповеди за забрана на опасни стоки са издадени от Комисията за защита на потребителите (КЗП)-Бургас.

Заповедите за забрана се отнасят за общо 49 стоки на производители, вносители и търговци, за които е констатирано, че са опасни за потребителите.

"В една заповед на определен търговски оператор може да има два продукта в самата заповед и за това прави впечатление, че броят на опасните стоки е повече в сравнение със заповедите за забрана”, посочи Емилия Елчинова, главен директор "Контрол на пазара” в КЗП, цитирана от Радио "Фокус”-Бургас.

Тези заповеди на бургаската дирекция на Комисията за защита на потребителите се отнасят предимно за детско облекло с връзки, запалки с необичаен външен вид, цигари и градинско оборудване. Има случаи, където процесът за установяване на дадена стока като опасна да е започнал на територията на бургаската дирекции, но тъй като производителят или търговецът е бил в друг регион, например Пловдив или София, да е завършвал там, обясни Елечинова.

Общо за деветте месеца на тази година като цяло КЗП е открила 287 вида опасни стоки, за които са издадени 262 заповеди за забрана за реализацията им на пазара.

"Тези стоки са валидирани в смисъл, че след преглед от страна на ЕК резултатът е че материалите, предоставени от нашата институция са достатъчни и те попадат в регистъра за опасни стоки на територията на общността. Така и други държави работят за намирането им на пазара”, посочи Елчинова.

При установяването на опасни стоки на наша територия експертите от комисията ползват както регистъра за опасни стоки на ЕС, самосезирали са се или са се отзовавали на жалби и сигнали на граждани.

Водещи

Най-четени