4-ма от катастрофата са в критично състояние, ще им правят още операции 18.11 | 11:06

Лекарите в Плевен и София се борят за живота на пациентите

От iNews.bg

Според последните данни на Министерството на здравеопазването 19 души са пострадалите след катастрофата на разклона за Микре вчера. В МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Ловеч са хоспитализирани деветима пациенти – всички те са в добро общо състояние и остават под медицинско наблюдение. Един от тях към 10:00 ч. тази сутрин още е в реанимация след претърпяна операция. Четирима са настанени в отделението по хирургия, трима – във вътрешно отделение, а един пациент е приет в отделението по иши, нос, гърло. Изпълнителният директор на МБАЛ Ловеч д-р Анка Георгиева информира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, че болницата няма необходимост от допълнителна доставка на лекарства и консумативи.

В болница "Лозенец" в София са хоспитализирани две жени в критично, все още тежко състояние, с политравматизъм и мекотъканни увреждания. Пациентите са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към оперативни интервенции в началото на седмицата.

Късно вчера трима пациенти са транспортирани до Военномедицинска академия – София със санитарни автомобили на лечебното заведение. Тежко остава състоянието на 66-годишна жена с травми в областта на лицевата част на черепа. Към момента пациентката е на апаратно дишане и ѝ предстои поредна операция.

Друга жена, на 56 г. е диагностицирана със счупване на носни кости, фрактури на ребра и пострадал таз. Пациентката е в стабилно състояние, предстои операция. Мъж на 74 г., приет с голяма рана на скалпа и десен пневмоторакс, е в стабилно състояние. Предстои пациентът да бъде опериран. И тримата пациенти остават под наблюдение в реанимацията на ВМА.

Във ВМА Плевен е приет един пациент – 43-годишен мъж с външни травми без счупвания с високо кръвно, а други четирима пациенти са хоспитализирани в университетската болница "Д-р Георги Странски". Състоянието на пациентите в УМБАЛ е както следва: мъж с фрактура на таза; друг мъж с луксация на лява тазобедрена става; жена с фрактура на лява тазобедрена става, на ляв глезен и лява лопатка и друга пациентка с политравма. И четиримата пациенти са в стабилно, но тежко състояние.

Министър Ананиев изказва съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа и изказва благодарност към екипите на ЦСМП Ловеч и към медиците от МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов"– Ловеч, от Военномедицинска академия – София, ВМА Плевен, УМБАЛ "Д-р Георги Странски"–  Плевен и болница "Лозенец"за навременната и компетентна реакция.

Водещи

Най-четени