500 хил. ще се возят на метро в София до 2 години 26.04 | 17:31

Новият лъч до „Горна Баня“ ще обслужва над 130 хил. столичани

От iNews.bg

Половин милион души дневно се очаква да използват метрото с пускането на третата линия през 2019 г., заяви днес кметът на София Йорданка Фъндъкова при проверка на строителството на метрото в "Красно село". Прогнозното натоварване с пътници на третата линия от бул. "Владимир Вазов" до кв. "Горна баня" е над 130 хил. пътници на ден. Линията ще прави интермодални връзки с основните входни артерии в града, с ж.п.-мрежата в "Горна Баня", а чрез първия и втория лъч на метрото - с летището и с Централната ж.п. гара. Ползите от третата линия на метрото са още спестено време от пътувания - 35 хил. часа дневно, до 25 на сто по-малко трафик и 14 хил. автомобила дневно по-малко, както и намаляване на изхвърляните вредни газове с над 11 хил. тона годишно, предаде БНТ.

Кметът съобщи, че през юни ще бъде пуснато движението по локалните платна на бул. "Гоце Делчев" с десен завой по бул. "Цар Борис Трети" и от "Цар Борис Трети" към "Красно село". През юни ще бъде възстановено движението и по две ленти на бул. "Патриарх Евтимий", както и бул. "България" в района на строителството на метростанциите.

В момента при "Красно село" се работи активно, около 29 на сто от дейностите са изпълнени, в момента се подготвя идването на тунелопробивната машина, която ще започне да работи през май, посочи кметът Фандъкова. Тя подчерта, че обектът е изключително тежък, но увери, че се прави всичко възможно работата да завърши в срок, така че през септември 2019 г. хората да се придвижват с най-екологичния и бърз транспорт. Кметът каза, че с тунела, който сега се изгражда, движението по бул. "Цар Борис Трети" ще стане безконфликтно и една от големите тапи в града ще бъде премахната.

Водещи

Най-четени