5000 столични деца чакат за ясла 16.01 | 10:57

От общината обещават да открият нови 1050 места през тази година, но пак няма да стигнат

От iNews.bg

Проблемът не е в Наредбата за прием на деца в градините и яслите и точките, а в това, че има недостиг на места в градините. Към днешна дата 5000 деца чакат за място в ясла. Това каза Антонина Кенова от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование по време на публичното обсъждане на наредбата за прием на деца в общинските детски градини и подготвителните групи в общинските училища на територия, предаде БГНЕС.

"Поводът за изменение на Наредбата е, че миналата година много от братята и сестрите на деца, които вече посещават градина, останаха извън класирането. Другият повод е, че ако новият текст в този документ бъде приет, деца с ЛКК няма да бъдат приемани, а само с ТЕЛК”, заяви Кенова.

В зала родителите се разделиха по отношение на социалните критерии, засягащи даването на точка за братя, сестри и породени деца и допълнителна точка за адрес, намиращ се в района на съответното детско заведение. Според част от тях те са дискриминационни и трябва да отпаднат, а други настояха те да останат.

Зам.-кметът по образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов обяви, че през 2019 г. ще бъдат разкрити нови 1050 места в детските градини и подчерта, че в момента в детските заведения се отглеждат около 47 000 деца.

"Промените са в няколко насоки. Редукцията на децата с хронични заболявания от 5 на 3 в група. Всички деца се приемат през системата, а не се записват на място както беше доскоро. Тези деца ще се приемат само с ТЕЛК-ово решение. Променя се и приемът на деца със Специални образователни потребности. Миналата година се явиха само около 100 деца със СОП”, очерта новостите Чобанов. Той поясни, че ще обявяват по 2 места за деца със специални образователни потребности като ще имат готовност да приемат и още в случай, че се появят желаещи.

"Увеличаваме броя на точките за работещи родители, увеличаваме тежестта на местоживеенето. Министерството на образованието и науката подготвя един национален инструмент за прием в детски градини и предучилищни групи, който най-вероятно ще използва принципа, от първи клас, на уседналост”, обясни зам.-кметът.

На въпрос на БГНЕС дали може да отпадне т.нар. пазене на място в ясла и детска градина, Чобанов каза, че това не може да се случи.

Промените в Наредба предстои да бъде разгледана от комисиите на Столичния общински съвет, след което ще трябва да бъдат гласувани от общинските съветници. Едва тогава ще бъде променен софтуерът на системата за прием, който с новите критерии трябва да заработи от догодина.

Стана ясно, че общината иска да увеличи и броя на децата в яслените групи от 20 на 23, защото рядко посещаемостта е в пълен обем. Решението предстои да бъде гласуван от СОС.

Водещи

Най-четени