60 хил. на режим на водата в Пернишко 08.11 | 09:29

Извънредната ситуация може да продължи до април догодина

От iNews.bg

От 18 ноември в Перник и околните села въвеждат режим на водата. Вода ще има само в часовете от 16 до 22 часа, предаде БГНЕС.

В най-лошия случай това ще продължи до април следващата година. На практика обаче живеещите в Перник и в момента през по-голямата част от денонощието са без вода заради многото аварии. Такъв режим на водата обаче не се е налагало от 1993 г. Причината сега е заради ниското ниво на водата в язовир "Студена".

"Селищата, които ще бъдат засегнати от режима, освен Перник, това са град Батановци, селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец”, каза пред БНТ инж. Иван Витанов, управител на ВиК-Перник.

Според него "трудно е да се каже колко домакинства ще бъдат засегнати от режима на водата в Перник, но отбеляза, че са под 60 000 човека”. По думите му детските градини и училищата трябва да се запасят със съдове с вода, защото ВиК дружествата не разполагат с такъв брой водоноски. "Към момента имаме 4 водоноски, които цяло лято ви раздвижваме между селата”, каза още инж. Иван Витанов.

Водещи

Най-четени