7 държави искат да ни продадат нови изтребители 23.08 | 18:02

Засега само от САЩ са поискали консултации, но има сигнали и от други държави

От iNews.bg

България ще се отзове на поканите на всички седем страни, до които е изпратила искане за изготвяне на оферта за закупуване на нов тип боен самолет. Това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, предаде БНР. Досега страната ни е получила покана за военнотехнически консултации от САЩ, но има индикации за покани и от други държави, каза Запрянов, без да ги уточни:

"В момента се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложение от всички държави. Това са Швеция, Съединените щати, Франция, Италия, Израел. Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на това, което държавите ще решат и правят. Поканата, която сме получили, е за военнотехнически консултации и такава покана ние можем да получим не само от Съединените щати. Можем да получим, от която и да е друга държава, и ние ще откликнем позитивно на такива покани", каза Запрянов.

Във вторник главният секретар на президента Румен Радев, Димитър Стоянов, изрази съмнения за предопределяне изхода от състезанието за придобиване на нов изтребител. Повод за това стана новината за скорошно пътуване до Съединените щати на делегация от Министерството на отбраната. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност милиард и 800 милиона лева с ДДС, платима за няколко години.

Водещи

Най-четени