750 хил. лева от такси и глоби за водни басейни са внесени през септември 12.10 | 14:28

Направени са 30 проверки по сигнали на граждани

От Ивайло Ачев

17 наказателни постановления на обща стойност 21 450 лева са издадени от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през септември по отношение на използване на водните басейни на територията на страната, съобщават МОСВ.

През миналия месец са заплатени такси за правото на водовземане и ползване на воден обект и са внесени суми по издадени наказателни постановления на обща стойност 750 хил. лева. Направени са 583 проверки и са издадени 422 предписания. Обект на проверките е била изправността на измервателните устройства за отчитане на ползваните водни обеми при водовземане от водните обекти, правилното водене на дневниците за ежемесечно отчитане на водните количества и заплащането на таксите по Закона за водите.

Тридесет от извършените проверки са в отговор на постъпили сигнали на "синия телефон" от фирми и граждани. Експертите са констатирали 6 водовземания от повърхностни води без издадени разрешителни. Установено е нерегламентирано водовземане от яз. "Книжовник” чрез 2 помпи за напояване на 40 дка земеделски площи, като срещу нарушителя е образувано административно производство. На кмета на община Черноочене е дадено предписание за разрушаване на бент на р. Пчеларска, което той е изпълнил в определения тридневен срок.

Водещи

Най-четени