84% от българите против безусловна подкрепа на България за С.Макеодния в ЕС 14.11 | 19:31

Само 4.5 на сто от хората у нас са съгласни да признаем съществуването на македонски език

От iNews.bg

83.8 на сто от хората у нас не са съгласни България да подкрепи Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено по телефона сред 803 души в периода 26-29 октомври, предаде БНР. Възложител на изследването е членът на Европейския парламент Андрей Ковачев. Проучването има за цел да регистрира нагласите на българските граждани относно позициите на България преди започването на преговори на Република Северна Македония с ЕС.

42.4 на сто смятат, че България трябва да признае съществуването на македонски език, само ако Република Северна Македония признае съответно, че този език е започнал да се създава през 1944 г. на база на западните български диалекти. 45.5 на сто обаче смятат, че не трябва да се признава съществуването на отделен македонски език. 4.5 процента са в полза на безусловното му признаване.

Мнозинството българи подкрепят намирането на компромис. Много слаба е обаче подкрепата за безусловната "зелена светлина" пред членство на Република Северна Македония в ЕС, без да са изчистени ключови спорни въпроси, посочват анализаторите.

Водещи

Най-четени