88 млн. т храна се разхищава годишно в ЕС 12.02 | 14:00
У нас почти 1/3 от хората не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност
По около 88 млн. т годна за консумация храна годишно се губят в Европейския съюз (ЕС), което представлява 20% от общия обем произведени храни в Общността. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а използваните за производството й суровини - на 261 млн. т, сочат данни на ЕК.
Всеки гражданин на Общността пилее по 173 кг. В същото време почти 1/3 от хората в България не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност.
Днес във Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) се провежда кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите, пише "Монитор".
Основната цел на форума е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.
България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни. През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни.
Водещи
-
Важен съвет в навечерието на влизането на еврото: Плащайте с карта!
Празничните дни не се отличават от другите дни в годината, освен това че ние бързаме, нямаме...
22.12 | 12:45
-
Рая Назарян отпадна като вариант за служебен премиер
Многократно сме обсъждали този въпрос, а и самата Рая Назарян е отговаряла на него – тя няма...
22.12 | 12:00
-
Как ще се движи градският транспорт в София около Коледа и Нова година
В тези дни няма да се обслужват линии: У1, У2, Х43, 58, 68, 75 и 294.
22.12 | 11:45
Най-четени
-
И днес "зелен билет" в София заради мръсния въздух
Столичната община въведе мярката преди 2 дни, заради проблема с фините прахови частици в...
22.12 | 10:30
-
Честваме паметта на света великомъченица Анастасия
Анастасия била родом от Рим. Баща й, езичник, имал сан патриций, а майка й била християнка.
22.12 | 09:15
-
Депутатската ваканция започна: Следващото пленарно заседание е насрочено за 14 януари
Ще влезем в новата 2026 година без редовен бюджет и с правителство в оставка
22.12 | 10:45