88 млн. т храна се разхищава годишно в ЕС 12.02 | 14:00
У нас почти 1/3 от хората не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност

По около 88 млн. т годна за консумация храна годишно се губят в Европейския съюз (ЕС), което представлява 20% от общия обем произведени храни в Общността. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а използваните за производството й суровини - на 261 млн. т, сочат данни на ЕК.
Всеки гражданин на Общността пилее по 173 кг. В същото време почти 1/3 от хората в България не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност.
Днес във Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) се провежда кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите, пише "Монитор".
Основната цел на форума е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.
България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни. През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни.
Водещи
-
Борят се за живота на млад мъж, прегазен е умишлено от свой съсед в Сливен
Извършителят е задържан
16.08 | 17:20
-
Голям пожар в Българово, градът е в капан на огнения ад
На място са кметът Димитър Николов и областният управител, които координират дейността на...
16.08 | 16:40
-
Глория е в шок от ареста на младока
Певицата заяви, че връзката им е приключила преди ареста, защото е била пълна с „лъжи,...
16.08 | 16:19
Най-четени
-
"Киев индипендънт": Срещата в Аляска беше срамна и безполезна
Все още няма официална реакция от Киев след срещата между американския президент Доналд Тръмп...
16.08 | 10:00
-
Автомобилен експерт за шофьора, забил се в автобус: Това е опит за убийство!
Остават много въпроси
16.08 | 10:20
-
Таткото на Сияна: Инцидентът с автобуса не се различава от този, в който загина детето ми
„Да управляваш автомобил в населено място с такава скорост е същото като да управляваш камион...
16.08 | 11:00
-
Гаджето на Глория - част от ОПГ за международен трафик на наркотици
Добромир Добрев бе арестуван след акция на ДАНС И ГДБОП в София на 13 август, а в автомобила...
16.08 | 10:40