9 областни града избраха своя кмет на първи тур 24.10 | 08:58

ГЕРБ печели в София, Бургас, Габрово и Добрич, БСП в Шумен, ВМРО - НИЕ - в Монтана, ДПС – в Кърджали, в Пазарджик спечели независим кандидат

От Андриян Георгиев

В областните градове на първия тур на местните избори има избрани кметове в София, Бургас, Шумен, Добрич, Монтана, Кърджали, Пазарджик, Габрово, Кюстендил, по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Данните от преброяването показват, че ГЕРБ печели в София, Бургас, Габрово и Добрич, БСП в Шумен, ВМРО - НИЕ - в Монтана, ДПС – в Кърджали, в Пазарджик спечели независим кандидат.

В София Йорданка Фандъкова печели 53,4% от гласовете, показват данните от 4:28 часа при обработени 22,9% от протоколите.

В Бургас досегашният кмет Димитър Николов, издигнат от ГЕРБ, печели безапелационна победа със 70%. 

В Добрич Детелина Николова от ГЕРБ печели изборите на първи тур с 62,87%, при обработка на 53,6% от протоколите.

В Габрово Таня Христова от ГЕРБ печели 57,71% от гласовете на габровци. 

В Шумен кандидатът на БСП за кмет Красимир Костов печели на първи тур. Той има 52,55% при 50% обработени протоколи.

В Монтана досегашният кмет Златко Живков, кандидат на ВМРО - НИЕ, печели 56,81% от гласовете при обработени към 40% от протоколите.

В Кърджали Хасан Азис, досегашен кмет, издигнат от ДПС, печели с 54% от гласовете след 100% преброени протоколи.          

В Пазарджик печели независимият Тодор Попов, който беше кмет и в предишния мандат. Неговата победа е убедителна - печели над 70% от гласовете при около 50% обработени протоколи.

В Кюстендил печели досегашният кмет Петър Паунов с 54,42 от гласовете. Данните са от обработени над 85% от протоколите.    

За местния вот активността на избирателите към 17:00 часа вчера е била 41,03%. Очаква се окончателната избирателна активност да е доста по-висока, защото се образуваха огромни опашки пред много от секциите за гласуване в страната. Изборният ден беше удължен с един час, а в много секции в страната се гласуваше и до 21:00 часа.

Въпреки това много граждани не успяха да гласуват. Постъпили са много сигнали и жалби за неуредици, бавно гласуване, тромава процедура, както и за нарушения.

Водещи

Най-четени