Бълхи и комари разпространяват още една болест 11.06 | 10:39

Това слабо изучено заболяване е известно като петниста треска

От Антония Михайлова

Ново експериментално изследване демонстрира способността на маларийните комари да разпространяват още едно заболяване. Тази слабо изучена болест е известна като петниста треска и се предизвиква от микроорганизмите Rickettsia felis. Болните страдат от повишаване на температурата, болки в мускулите, главоболие, както и поява на обрив по кожата.

От тази треска страдат основно котките, при които заболяването се разпространява чрез бълхи. Котката се заразява, когато разчесва ухапванията от бълхите по своята кожа. Заболяването се разпространява в Северна и Южна Америка, Австралия, Африка, Тайланд и Южна Европа.

През 2009 година е отбелязан случай на заболяване от петниста треска при хора. Четиричленно семейство се заразило от котките у дома си. Те били излекувани успешно, макар че деветгодишното им момиченце било хоспитализирано и подложено на интензивна терапия.

Сега става ясно, че петнистата треска се пренася не само от бълхи, но и от комари, а също така, че и пострадалите от нея хора са значително повече. Епидемиолозите забелязали, че в тропическа Африка, където се разпространява малария, се отбелязват случаи на още една треска с неясна природа.

Въз основа на данни за разпространението на Rickettsia felis по тези места те предположили че това може да е петниста треска, а преносител е маларийният комар. Статия за това е публикувана в сп. Emerging Infectious Diseases през ноември 2013 година. Наскоро френски изследователи доказали в експеримент, че Rickettsia felis може да се предава от един от видовете маларийни комари – Anopheles gambiae.

Изследването е публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences. Сега, както отбелязва Филип Парола (Philippe Parola), един от авторите, лекарите, работещи в районите на разпространението на малария или лекуващи болни, върнали се от такива места, трябва да проверяват своите пациенти за наличие на Rickettsia felis, за да назначат най-ефективно лечение.

Водещи

Най-четени