Министър Гвоздейков подозира руска намеса за протеста на зърнарите 18.09 | 09:30

Проблемът с вноса на украинското зърно отново е пропаганда на Русия, заяви министърът на транспорта

От iNews

Подозрения, че протестите на зърнопроизводителите са политически и са организирани с цел дестабилизация на правителството, сподели министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред Би Ти Ви. Той обвърза протестите и със защита на руските интереси.

"Проблемът с вноса на украинското зърно отново е пропаганда на Русия. Когато е разрешен вноса през 2022 г. зърнопроизводителите правят печалба от 2 млрд. лв. 2021 г. тези цифри са по-малки. Протестът днес има политически оттенък. Опитват се да дестабилизират ясната посока на България", заяви Гвоздейков. Според него премиерът Николай Денков донякъде е бил прав за думата "терористи", защото зърнопроизводителите не искат разрешаване на проблема, а конфронтация.

Гвоздейков напомни, че забраната за внос на украинско зърно е наложена от служебното правителство, което според него е защитавало руските интереси.

"Има решение на ЕК и на парламента, което трябва да бъде изпълнено. България няма какво да загуби. Става дума за по-бърз експрот към страни, които имат нужда от това зърно. Осигуряваме коридор на солидарност, пристанище, чрез което зърното от Украйна да бъде изнесено. И ще спечелим от това", каза още министърът.

В Черно море отдавна има маневри на Русия, каза пред Би Ти Ви министъра на транспорта Георги Гвоздейков по повод дрона с бомба, който беше открит в морето до Тюленово.

Той каза още, че първият медицински хеликоптер ще пристигне у нас пред декември и от 15 януари се очаква да спасява човешки животи.

Водещи

Най-четени