Все повече българи даряват кръв 14.06 | 14:42

Най–активни в кръводаряването са хората на възраст между 21 и 50 години

От iNews.bg

Постепенен, макар и бавен растеж на кръводарителите у нас се отбелязва в последните години.

Това каза доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) по време на 51-та национална конференция по трансфузионна хематология и честването на Световния ден на кръводарителите.

Всички отделения в столицата са повишили броя на кръводаряванията, както и отделенията в Стара Загора. Спад се наблюдава във Варна, Плевен, Велико Търново и Русе, добави доц. Андреев. Като причина за спада той посочи намаляването на населението, затварянето на военните поделения и липсата на войници, от както е премахната задължителната военна служба.

Най–активни в кръводаряването са хората на възраст между 21 и 50 години, а най-малко даряват младежите до 20 годишна възраст.

"България не е на последно място по кръводаряване в света. 21,7 са кръводарителите на 1000 души население" успокои доц. Андреев.

Австрия и Словения са на първите места по брой на кръводарители, добави още доцентът. Той се пошегува като подчерта, че кръводаряването в Словения се е увеличило, след като шефът на кръвния център в страната е станал министър на здравеопазването. "Веднага Ви отстъпвам постта си" отговори на шега здравният министър Стефан Константинов.

В момента 180 000 души годишно даряват кръв в страната. Основната цел на Националния център е да достигне 185 000 кръводарители през 2012 година. Според доц. Андреев това може да стане като се създаде позитивна нагласа в населението относно благородната кауза и повече инициативност на екипите на отделенията в намирането на кръводарители.

Не малко количество кръв се бракува от страна на центровете, поради изтекъл срок на годност, заради това и от Националния център по трансфузионна хематология ще вземат мерки да засилят контроля върху лечебните заведения.

До един месец Министерство на здравеопазването ще получи 550 хиляди лв за изграждането на Национална система по трансфузионна хематология. Това съобщи днес здравният министър Стефан Константинов, който също бе гост на националната конференция. Средствата ще бъдат предоставени по ОП "Развитие на човешките ресусри". Информационната система ще свърже Националния център по трансфузионна хематология с четирите регионални центъра, 23-те отделения по трансфузионна хематология и 38-те лаборатории към многопрофилни болници. В нея ще излиза информация в реално време за наличната и постъпилата кръв от дарители. По този начин ще се намалят бракът на кръв и рискът от инфектирането й.

В Световния ден на кръводарителите Българският червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология наградиха с плакет "Заслужен кръводарител" десет от най-изявените си кръводарители и три плакета "Млад кръводарител" за най-активните млади хора в тази кампания.

Рекордьорът по даряване на кръв сред наградените с плакет "Заслужен кръводарител" се казва Веско Весев, който е механик в градския транспорт на град Варна. Той е на 63 годишна възраст и е дарил своя кръв 58 пъти.

"Съпругата ми е фармацевт и покрай нея виждам колко хора се нуждаят от кръводаряване, но ще мога още най-много 2 пъти да даря, защото след 2 години правя 65, а това е максималната възрастова граница", каза пред екипа на iNews Веско Весев.

Шест пъти е дарила кръв 21-годишната Зейхан Имер, студентка по медицина в град Плевен. Тя получи плакет за "Млад кръводарител" и каза, че откакто е навършила 18 години по два пъти в годината дарява кръв.
"Кръвта за организма е като водата за живота", допълни още младата студентка.

Сред останалите отличени с плакети имаше дарили кръв по 20, 37, 40, 45 пъти, сред които учители, хора на изкуството, инкасатори във ВиК, лекари, фармацевти и кинезитерапевти.

Водещи

Най-четени