В Гърция глобяват търговци, които не издават касови бележки 04.01 | 10:27

Гърците могат да не плащат, ако не получат фискален бон

От Ралица Стоянова

Финансовото министерство в Гърция разработва система за налагане на глоби на данъкоплатци, които са декларирали по-малко от изискваните от тях фискални касови бележки, съобщават вестниците.

С глоба от 22 на сто ще бъдат санкционирани онези, които не са представили пред властите необходимия брой касови бележки за придобитите от тях доходи през 2013 година. Глобата ще се налага върху разликата между броя на касовите бележки и приходите през годината.

От края на миналата година в Гърция е в сила наредба "не плащам без касова бележка". Така хората могат да не плащат цената на стоките и услугите, които купуват, ако не са получили фискален бон. По този начин правителството в Атина се надява да събере нови приходи, пише БТА.

До 12 януари пък фирмите са длъжни да изложат на видно място надписи на гръцки и английски език, които да обяснават новата наредба. Нарушителите ще бъдат глобявани с 1000 евро.

Не всички обаче са съгласни с новата мярка за касовите бележки. В."Вима" уточнява, че въпросът с налагането на глоби за неиздаден бон е бил разискван вчера на съвещание на икономическия екип на правителствто с оглед на предстоящото гласуване в парламента на новия данъчен законопроект.

Водещи