Доц. Григор Сарийски: Нереалистичен е заложеният дефицит от 3% в Бюджет 2025 15.10 | 15:59

Прогнози за значително увеличение на бюджетния дефицит

От iNews.bg

Доцент Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) изрази сериозни съмнения относно реалистичността на заложения 3% дефицит в Бюджет 2025. В интервю за Българското национално радио (БНР) той разкри своите опасения за фискалната стабилност на страната и перспективите пред присъединяването ѝ към еврозоната.

Прогнози за значително увеличение на бюджетния дефицит
Сарийски обърна внимание на наскоро обявените прогнози от служебния финансов министър Людмила Петкова. Според тези данни се очаква увеличение на фискалните разходи с около 18 милиарда лева, докато приходите ще нараснат само с около 6 милиарда лева.

"Което означава близо 12 милиарда лева прираст на дефицита. Ако добавим тези 12 милиарда към очакваното за тази година, това означава, че следващата година би трябвало да приключим с около 8,5% или 9% без малко, зависи до каква степен е реалистична прогнозата за БВП, за която също имам съмнение", коментира експертът.

Политическа нестабилност и фискална политика
Доцент Сарийски изрази загриженост относно потенциалното влияние на политическата нестабилност върху фискалната дисциплина. Той прогнозира, че ако следващият парламент бъде фрагментиран, с множество партии, това може да доведе до превръщането на фискалната политика в част от предизборните платформи.

"Ако 51-вият парламент е шарен - със 7-8 партии в него - и знае, че правителството ще е от ден до пладне, ще превърне дори фискалната политика в част от предизборната платформа за следващите избори, които вероятно ще са по Великден", предупреди Сарийски.

Скептицизъм относно присъединяването към еврозоната
Експертът изрази изключително критично мнение относно перспективите за присъединяване на България към еврозоната. "Еврозоната е мираж за България", заяви той, добавяйки метафорично, че тя "ни трябва колкото тумор в мозъка".

Проблеми с приходната част на бюджета
Сарийски подчерта, че съществува сериозен проблем с приходната част на бюджета. "Имаме ерозираща база за приходите в хазната и това не може да донесе устойчиви финанси", обясни той, посочвайки това като ключов фактор за нестабилността на фискалната позиция на страната.

Водещи

Най-четени