Екатерина Михайлова: Надявам се Захариева да се справи, но при тази ситуация... ще е трудно 17.12 | 14:06

Приеха се и добри неща с конституционните промени, но острието на съдебната реформа се счупи, казва дългогодишният десен политик и юрист

От iNews.bg

"Нещата не опират само до промяна на конституцията. Първите крачки са направени, но за съжаление на фона на добрите неща, това, което беше острието на реформата, се счупи", Това казва в интервю за "24 часа" десният политик, юрист и преподавател по право проф. Екатерина Михайлова.

Според нея има добри неща в приетите конституционни промени за съдебната власт: "повече прозрачност, независимост, повече правомощия в кадровата политика на съдиите". "В направените промени има и добри неща. И те са свързани с явното гласуване, с това, че с две трети мнозинство в бъдеще ще се избират представителите във ВСС, които се излъчват от Народното събрание. Във вярна посока е и промяната, която разширява полето на субектите, които могат да сезират Конституционния съд. Макар и малко, но все пак още един има това право - Висшият адвокатски съвет, макар че сме още далече от индивидуалната конституционна жалба. Дават се и повече правомощия на инспектората".

Тя обаче припомни, че следват и промени в Закона за съдебната власт, и в процесуалните закони. "В проекта, разработен от Министерството на правосъдието, доста детайлно са развити принципи как ще функционира кадровото израстване, подборът на хората да бъде по-прозрачен, с повече гаранции, че верните хора ще отидат на верните места".

Според Михайлова е важно и как ще протичат процесите с новите ГПК и НК, които според нея "веде дават някои дефекти". Освен това ще няколко законопроекта се готвят в Министерството на правосъдието, които са от много голямо значение - като този за нормативните актове, "защото е важно какви закони ще се произвеждат в парламента - да са адекватни, трайни и справедливи. Готви се и нов закон за изпълнение на наказанията".

За Михайлова е било ясно още след заседанието на временната комисия за промените в конституцията за второ четене, че законът във вида, в който е бил внесен лятото, няма да бъде приет. "Целият опит за промяна в конституцията започна много трудно. Имахме първо законопроект, който не стигна до пленарната зала, защото междувременно беше постигнато съгласие за втори законопроект в много по-орязан вид. В първия, освен разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, беше предвидено явно гласуване, намаляване на мандатите на главния прокурор и на другите двама големи в съдебната власт - председателите на върховните съдилища, както и на ВСС. Имаше много по-смели стъпки за конституционна реформа. И така се стигна до преговорите, които завършиха с "историческия компромис”, заключи Михайлова.

Според нея "историческият компромис сега вече спокойно може да се постави в кавички, защото такъв компромис в крайна сметка се оказва, че не е бил постигнат".

Тя припомни за допитването на депутатите в Конституционния съд, коетжо не е получило отговор. "Но пък се получи отговор от Венецианската комисия, която даде позитивно становище за разделяне на ВСС на две колегии и съотношенията вътре в тях в посока на по-голяма независимост на съда и възможни форми на отчетност в рамките на прокурорската квота. В нейното становище има едно изречение, в което ясно се казва, че прокуратурите в бившите социалистически страни са прекалено мощни в сравнение с другите прокуратури в рамките на ЕС. Това е наследство, което носим от социализма", категорична е бившата зам.-председателка на СДС и ДСБ.

За нея последвалата оставка на Христо Иванов е "нормалният и достойният ход". И обяни: "Целта на промяната беше да има повече независимост на съда (съдии да избират съдии) и малко повече отчетност в рамките на прокуратурата. Тези неща не се получиха и съвсем логично беше да се стигне до оставка. Макар че промяната в конституцията е несъизмеримо по-важна от това кой е министър. Но и хората имат значение, защото са важни персоните. Министър Христо Иванов работеше упорито и целенасочено в тази посока и го поздравявам за усилията, които положи", изтъкна дългогодишният политик и юрист.

Михайлова се надява новият министър Екатерина Захариева да се справи с трудната задача да прокара истинска съдебна реформа. "Не просто да говорим за нея, а да започне да функционира съдебната власт така, че да има справедливост, а съдът да получи своята независимост, за да правораздава по начин, по който да се раздава справедливост. Така че хората да усетят, че има промяна. Много се надявам да успее. Но дали ще успее в тази сложна политическа конфигурация, е отворен въпрос.

Самата тя познавала Екатерина Захариева от времето, когато е била зам.-министър на регионалното развитие и е идвала в парламента на заседания на комисии. "След това сме работили, явно е направила впечатление на отговорен и работлив човек, щом е предложена. И много се надявам да има силите и куража да се справи с тази задача. Реформата обаче е нещо много важно да се случи.

Михайлова не вижда минуси в това, че Захариева е човек на президента Плевнелиев. "Министър е политическа позиция, г-жа Захариева идва от политическа позиция - и като зам.-министър, и като министър и вицепремиер, и сега като началник на кабинета на президента. Това е политическа работа, свързана с носене на отговорност и не виждам никакъв проблем".

Тя призна, че е объркана по отношение на бъдещето на новата конфигурация в Реформаторския блок след оттеглянето на ДСБ в опозиция. "Обърквам се. За мен е важно да има яснота кои са управляващи и кои са опозиция. И това трябва да е ясно за всички граждани, защото това е носенето на отговорност - кой управлява и кой е негова алтернатива".

За нея е "повече от странно" в рамките на Реформаторския блок да има хора зад правителството и хора в негова опозиция. "Това, което чух като изявления от Реформаторския блок, е, че до март догодина няма да има развръзка по ситуацията. Струва ми се дълго време за това състояние, при което в една група да бъдат и управляващи, и опозиция, но те си знаят по-добре какви са отношенията помежду им. При всички положения ще бъде трудно да се прави политика в такава конфигурация вътре в самата коалиция и ще поставя непрекъснато въпроса управляващи ли са, опозиция ли са, един блок ли са - в който блок, както виждаме, едни са опозиционно настроени, други не. Питам се как ще гласуват за министъра на правосъдието в тази ситуация или при следваща смяна в кабинета. Но това ще го видим буквално в следващите дни.

Екатерина Михайлова не е убедена, че изходът от сегашната ситуация е оставка на правителството и сформиране на ново в рамките на този мандат, както предложи Радан Кънев. "Защото ще получим същия кабинет или поне аз това разчетох от идеята. Ако има непреодолими пречки в това управление, тогава изходите са други. Не са много опциите", смята още дългогодишната съратничка на Иван Костов. И допълва, че когато политиците не могат да решат нещата помежду си - "арбитърът е народът".

 

Михайлова отказна да дава каквито и да било съвети на младото ръководство на ДСБ, към която партия принадлежи и тя. "Не мога да давам съвети. От опита, който имам като политик,мога да кажа следното - когато си на пулса на събитията, винаги имаш по-голяма чувствителност и по-бързо и, надявам се, по-точно реагираш. В такива ситуации всеки поема отговорността и застава с лицето си. Затова освен колективните решения, всеки трябва да направи собствения си избор", заяви тя.

Водещи

Най-четени