Какво прави НАТО на руската граница ли? Американците тласкат света към Трета световна война 09.06 | 17:07

Западни анализатори се опасяват, че поредната провокация срещу Москва, може да се окаже последна

От iNews.bg

НАТО започна нова игра – учението Анаконда, което представлява най-голямата мобилизация на чуждестранни войски в Полша от Втората световна война нататък. Близо до руската граница 31 000 войници и над 3 000 единици бойна техника извършват военни учения като част от нещо, което анализаторите нарекоха "лятото на провокациите" - опит, изпитван от времето на Студената война да бъде принудена Русия да засилва военния си потенциал за сметка на отслабената икономика.

Военната тренировка се провежда в светлината на очакваната през следващия месец среща на НАТО във Варшава, където се очаква властите да одобрят план за постоянно действаща пехота в Полша и да бъде отговорна за Източна Европа в това, което от Западния Алианс постоянно наричат "възпиране на руската агресия".

Sputniknews отбелязва, че 10-дневната тренировка, която е най-мащабното присъствие на чужди войски в Полша от Втората световна война насам, ще възроди болезнени спомени за много руснаци.

През юни 2015 година, руският президент Владимир Путин се опита да се опълчи на постоянните твърдения за "руската агресия", като говори за абсурдните твърдения на западните тинк-танкове, които пишат, че Русия подбужда война срещу страните членки на НАТО.

"Мисля, че само един луд човек, само в една мечта, може да си представи, че Русия ще нападне внезапно НАТО", каза тогава той и добави: "Мисля, че някои държави просто се възползват от страховете на хората, свързани с Русия".

Без значение, какви са мотивите, увеличаващото се военно присъствие на НАТО в близост до руските граници, достига своя пик, със създадена от САЩ противоракетна отбрана в Румъния и развиването на самостоятелен щит в съседната на Русия – Полша.

Отвъд опитите за възпиране на руските ядрени оръжия, администрацията на Барак Обама също е увеличила военните разходи за държави, които са близо до Русия четири пъти.

Но администрацията на Обама не е единствената, която в последните месеци говори непрекъснато за заплахата. В последните месеци Полша постоянно призовава на нейна територия да бъдат разположени американски войски и друга военна помощ, с мотива, че се страхува от нахлуването на руснаците. Германия се съгласи да изпрати свои войски за "Анаконда". Това маркира присъствието на германските части на полска земя, придвижването им по същите маршрути, използвани от нацистите, за да нахлуят в Съветския съюз.

Sputniknews цитира двама експерти по сигурността – Даниел Макадамс и Джон Уайт, които коментират последните натовски провокации. "Това лято има поредица от толкова много учения на НАТО по границите на Русия, че можете да го наречете лятото на провокациите... В действително това са натовски войски на границата на Русия – абсолютна провокация, поредният опит да сръчкаме Русия в очите", казва Макадамс.

Според Джон Уайт Полша е страна от стратегическо значение за НАТО, защото има историческа вражда между поляците и руснаците. Той обаче отбелязва, че това не е никаква политика на сдържане, а на агресия, предназначена да наобиколи Русия политически, икономически и в крайна сметка – и във военно отношение, политика, която да държи в постоянна параноя правителството в Москва и която да доведе до нейното свиване и снишаване.

Според Макадамс това, че сега неоконсерваторите дърпат юздите в администрацията на Обама и особено това, че те командват що се отнася до политиката на Вашингтон към Москва – тласка света към Трета световна война.

Водещи

Най-четени