Лъчезар Богданов: Енергетиката не трябва да се одържавява 08.10 | 15:06

Вариантът е дългосрочното изкупуване на тока от US ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата да се предоговори

От Кристиан Костурков

Одържавяването на енергийни предприятия не е вариант за решаване на проблемите в сектора. Това коментира пред iNews икономистът и управляващ партньор в "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов по повод предложенията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) държавата или НЕК да изкупят обратно американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица изток 3", а също и Българската банка за развитие (ББР) да изкупи кредитите, с които са изграждани ВЕИ-тата.

Според Богданов идеята за одържавяване на частни енергийни компании не е нова и лично той я е чувал и по-рано. Тя обаче не е добър вариант. По-подходящата стъпка би била да се пристъпи към процедура по предоговаряне на условията в дългосрочните договори за изкупуване на енергията от тези централи. Подобни процеси е имало в други европейски държави, така че са възможни, смята Богданов.

Според него вариантът е да се предложи на американските ТЕЦ-ове и на ВЕИ-тата да седнат на масата за преговори и да се намери вариант, при който всяка от страните да бъде доволна. Но това няма да стане без всеки да поеме своята отговорност за настоящата ситуацията в енергетиката. Според Богданов вероятно ще се наложи държавата или НЕК да поемат някакви разходи за компенсации за тези централи, но това е по-добрият вариант, вместо да се пристъпва към изкупуването им, което ще струва по-скъпо, а и в крайна сметка това ще засегне всички данъкоплатци.

За започването на процедурата по предоговаряне на дългосрочното изкупуване на електроенергията от американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-тата може да послужат новите правила и закони в Европейския съюз, които забраняват съществуването на такива договори, обясни още Богданов. Това също е било използвано за такава цел от други държави в Европа.

Водещи

Най-четени